Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Tμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης αναγόρευσαν τον Καθηγητή Γεώργιο Τσεμπελή σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος, την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014, στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου.

Ο Γιώργος Τσεμπελής είναι \”Anatol Rapoport\” Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο University of Michigan και έχει διατελέσει Εξέχων Καθηγητής στο University of California, Los Angeles. Η επιρροή του στην σύγχρονη πολιτική επιστήμη των τελευταίων 25 χρονών είναι σημαντική και απολαμβάνει διεθνούς επιστημονικής αναγνώρισης.

Στην τελετή παραβρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γεώργιος Μαρινάκης, ο Αναπληρωτής Πρύτανης Βασίλειος Καρδάσης, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανδρέας Ταξάκης, η Διευθύντρια του Λιμενικού Ταμείου Αθανασία Δασκαλάκη, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής Αντώνιος Χουρδάκης, η Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Ήβη-Αγγελική Μαυρομούστακου, ο Νομικός Σύμβουλος του Πανεπιστημίου Κρήτης Ιωάννης Σουφαλιδάκης, η Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας Αλίκη Λαβράνου, ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας Αλέξης Πολίτης, ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Στυλιανός Χιωτάκης, ο Αναπλ. Προϊστάμενος της Διεύθυνσης της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Εμμανουήλ Κουκουράκης, η Αναπλ. Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων Μαρία Παπαδάκη, οι Καθηγητές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος, Ηλίας Νικολακόπουλος, Σταύρος Τσακυράκης, ο Επίκουρος Καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χριστόφορος Βερναρδάκης, Καθηγητές και υπάλληλοι του Ιδρύματος, μεγάλος αριθμός διδασκόντων του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και φοιτητές.

Το έργο και την προσφορά του κ. Γεωργίου Τσεμπελή παρουσίασε ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Άρης Αλεξόπουλος δηλώνοντας χαρακτηριστικά για να δώσει το μέγεθος της αξίας του τιμωμένου «η επιρροή που έχει ασκήσει το έργο του τον κατατάσσει στους δέκα μεγαλύτερους σύγχρονους μελετητές της συγκριτικής εξέτασης των πολιτικών συστημάτων ανά τον κόσμο».
Στα πλαίσια της τελετής ο τιμώμενος έδωσε διάλεξη με τίτλο: ««Το Ελληνικό Σύνταγμα από την σκοπιά της Πολιτικής Επιστήμης ».

Στην ομιλία του ο Γεώργιος Τσεμπελής ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την τιμή να του προσφέρει τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα, δήλωσε συγκλονισμένος από την δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου που έχει οδηγήσει την χώρα η οικονομική κρίση και επικαλούμενος την μεγάλη εμπειρία του στη μελέτη των πολιτικών συστημάτων «έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση της πατρίδας». Κατάθεσε προτάσεις για αλλαγές στον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα της χώρας ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα ανάδειξης περισσότερο νομιμοποιημένων και αποτελεσματικών κυβερνήσεων ικανών να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα που μας έφεραν ως εδώ και τόσο χειμάζεται ο τόπος.

Ανέδειξε ότι η χώρα χρειάζεται ενα μικροτερο Σύνταγμα με λιγότερα θεσμικά αντίβαρα ωστε να διευκολύνεται η δυνατότητα των κυβερνήσεων να πάρουν αποφάσεις και να υλοποιήσουν το μεταρρυθμιστικό τους πρόγραμμα. Για την διευκόλυνση της ανάδειξης συμμαχικών κυβερνήσεων με ιδεολογική κ πολιτική και όχι ευκαιριακή συνοχή πρότεινε ένα εκλογικό σύστημα που οι εκλογείς θα μπορούν να ψηφίσουν μέχρι τέσσερα κόμματα και θα αθροίζονται όλες για να βγει η εκλογική δύναμη του κάθε κόμματος. Έτσι θα τιμωρούνται τα ακραία κόμματα και θα επιβραβεύονται με περισσότερους δεύτερους κ τρίτους ψήφους τα κόμματα που έχουν αρκετούς ιδεολογικού και πολιτικούς συγγενείς..

Η αναγόρευση του τιμωμένου πραγματοποιήθηκε από τον Αναπληρωτή Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγητή Βασίλειο Καρδάση και ο τιμώμενος έλαβε το ασημένιο μετάλλιο του Ιδρύματος με ιδιαίτερη συγκίνηση, παρουσία της μικρής κόρης του. Η τελετή oλοκληρώθηκε με μουσική από το Ντουέτο των Σταυρωτή Βουμβουλάκη -Δασκαλάκη και Στέλιου Χρηστίδη οι οποίοι παρουσίασαν τα έργα: Tangoen en skai (Roland Dyens), Skyfall (Adele) και Fuoco (Roland Dyens). Η οργάνωση της τελετής πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων του Ιδρύματος και τo Πανεπιστήμιο Κρήτης ευχαριστεί θερμά την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνης για την προσφορά του δείπνου προς το τιμώμενο.

(φωτο Από Αριστερά προς δεξιά Ο τιμώμενος με τη σύζυγο του, η Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμη Ήβη-Αγγελική Μαυρομούστακου,, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης,Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γεώργιος Μαρινάκης,, ο Αναπληρωτής Πρύτανης Βασίλειος Καρδάσης,, ο Επικ. Καθηγητής Άρης Αλεξόπουλος ,ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής Αντώνιος Χουρδάκης)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook