Το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος ψεκασμών των κουνουπιών στους οικισμούς της Π.Ε. Ρεθύμνου.

Ο δεύτερος κύκλος ψεκασμών βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 16 Ιουνίου 2014 από τα ειδικά συνεργεία για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των κουνουπιών από μεγάλες εστίες στάσιμων νερών γύρω από τους οικισμούς. 

Στις 25/06/2014 στα γραφεία της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο την αξιολόγηση της μέχρι τώρα πο-ρείας του προγράμματος.

Για την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των συμπολιτών μας η Δ/νση Δημόσιας Υ-γείας και Κοινωνικής Μέριμνας έχει εκδώσει ενημερωτικά φυλλάδια που διανέμονται από την Υπηρεσία μας και τους Δήμους.

Θα πρέπει ιδιαίτερα να επισημάνουμε στους συμπολίτες μας τους τρόπους αποφυ-γής τσιμπήματος των κουνουπιών που αναγράφονται στο φυλλάδιο.

Τρόποι αποφυγής τσιμπήματος κουνουπιών

1. Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα ή πάνω από τα ρούχα (χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών 1-5 ώρες)
2. Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ) 
3. Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων (ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο το σώμα),πιο αποτελεσματικά είναι τα φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα.
4. Αντικουνουπικά πλέγματα-σίτες που εμποδίζουν την είσοδο κουνουπιών στα σπίτια
5. Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγαλύτερη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που δεν ενδείκνυται η χρήση άλλων μέσων π.χ σε βρέφη κάτω των 2 μηνών. 
6. Απομάκρυνση στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνού-πια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους . 
Σημειώνεται ακόμα ότι το έδαφος που παραμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.
7. Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει την δραστηριό-τητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (κυρίως οροφής )δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
8. Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών διότι είναι σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια
9. Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων διότι προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.