Μετά την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία, έρχεται και στην Ελλάδα νομοθετική ρύθμιση για την επιβολή φιαλιδίων ελαιολάδου μιας χρήσης στην εστίαση.

Αυτό προανήγγειλε ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Καρασμάνης, μιλώντας στο Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα. 

Αυτό το μέτρο θα συμπεριληφθεί στη νέα «στρατηγική» της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ, που είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Όπως επισήμανε ο υπουργός, «δεν μπορείς να είσαι κατ΄ εξοχήν ελαιοπαραγωγός και τουριστική χώρα και ακόμα να μην έχεις στο τραπέζι του εστιατορίου και του ξενοδοχείου μη ξαναγεμιζόμενα φιαλίδια ελαιολάδου».

Όμως ο υπουργός δεν περιορίστηκε σε αλλαγές στην εστίαση που θα αφορούν μόνο το ελαιόλαδο αλλά υποστήριξε ότι θα πρέπει να επεκταθούν και σε άλλους κλάδους. «Γιατί η Πορτογαλία ανέπτυξε τον κτηνοτροφικό και ελαιοκομικό της τομέα βάζοντας στο κουβέρ μικρά ντόπια τυριά και ελιές; Γιατί ένα μπουκάλι κρασί να σου κοστίζει ο κούκος αηδόνι στη μαζική εστίαση και γιατί να μην υπάρχουν επώνυμοι ασκοί από κρασιά ονομασίας προέλευσης;», τόνισε. 

Στη συνέχεια επισήμανε ότι η προτεραιότητά του στο υπουργείο θα είναι η δημιουργία ενός ισχυρού και αειφόρου αγρο-διατροφικού συστήματος και ότι θα κάνει συνεχείς προσπάθειες για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Και πρόσθεσε: «όταν ανέλαβα τα καθήκοντα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσα - απλοϊκά θα έλεγα - προς κάθε κατεύθυνση ότι θα θεωρήσω τη δραστηριότητά μου στο υπουργείο επιτυχημένη, εάν καταφέρουμε όλοι μαζί όχι απλά να παράγουμε καλά προϊόντα, αλλά και να τα πουλάμε καλά. Γιατί πιστεύω ότι εκεί πάσχουμε. Και όταν λέω πουλάμε καλά, δεν εννοώ μόνο τις εμπορικές πράξεις και τις τιμές, που και αυτές παίζουν φυσικά καθοριστικό ρόλο, αλλά στο μυαλό μου έχω πάντα τη διασύνδεση του αγροτικού προϊόντος με όλες τις μορφές της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής ζωής». 

Ο κ. Καρασμάνης παραδέχτηκε ότι «αχίλλειος πτέρνα» για την ελληνική αγροτική οικονομία και κατ΄ επέκταση για την ελλειμματικότητα του γεωργικού μας εμπορικού ισοζυγίου εξακολουθεί και παραμένει ο κτηνοτροφικό τομέας - με το κρέας και το γάλα - που ακόμα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά την πολύ καλή πορεία στις εξαγωγές φρουτολαχανικών και αλιευτικών προϊόντων. 

Στη συνέχεια παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία παρουσιάζει φθίνοντα ρυθμό. «Oι κοινοτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις εξακολουθούν και αντιπροσωπεύουν πάνω από το μισό της καθαρής προστιθέμενης αξίας της εγχώριας αγροτικής παραγωγής, ενώ με την εφαρμογή της καινούργιας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) θα έχουμε και μια ελαφρά μείωσή τους σε απόλυτους αριθμούς», τόνισε. 

Κατάθεση προτάσεων από τις οργανώσεις του αγροτικού τομέα ζητά ο υπουργός 

Ο υπουργός ανακοίνωσε την έναρξη διαλόγου με τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα. Όπως ανέφερε «την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούμε μαζί με τον Αναπληρωτή κ. Κουκουλόπουλο έναν ευρύτατο διάλογο με όλες τους φορείς και τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα. Θα τους ζητήσουμε 3 – αριθμητικά τρείς – προτάσεις με συγκεκριμένα, άμεσα και όχι γενικόλογα μέτρα, που θέλουν να ληφθούν μέσα στο επόμενο πεντάμηνο, με δεδομένο φυσικά το οικονομικό πλαίσιο στο οποίο κινείται σήμερα η χώρα. 

Παράλληλα, δεν πρόκειται να παραμένουμε όλο το χρονικό διάστημα στην Αθήνα και στο υπουργείο. Θα προσπαθήσουμε να βρεθούμε σε όλες τις περιφέρειες της χώρας να ακούσουμε από κοντά τους ανθρώπους που καθημερινά μοχθούν για το αγροτικό προϊόν, από κάθε θέση και επαγγελματική δραστηριότητα, να πάρουμε και να δώσουμε κατευθύνσεις, να δούμε πρακτικά πως θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της νέας ΚΑΠ και φυσικά να αναλάβουμε πολιτικές πρωτοβουλίες που να απαντούν στα καθημερινά προβλήματα».

agrotypos.gr/Σταύρος Παϊσιάδης