Η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η Αίθουσα Τέχνης ΣTOArt και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Xανίων – Ελαιουργείον συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2014 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» παρουσιάζουν τη Φωτογραφική Εγκατάσταση «Γενναίος Νέος Κόσμος» του Δρ. Βαγγέλη Λυμπουρίδη στην Αίθουσα Τέχνης ΣTOArt, Πλατεία 1821, Σπλάντζια, Χανιά, Κρήτη, την Πέμπτη 26 Ιούνη 2014 στις 8.30 το βράδυ. Ανοικτά καθημερινά έως 20.7.2014 από 10.00 το πρωί έως 10.00 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.
Επιμέλεια: Ιωάννης Ν Αρχοντάκης.
«Ο Άλντους Χάξλεϋ στο βιβλίο του “Γενναίος νέος κόσμος” χρησιμοποιεί την ειρωνεία για να περιγράψει τη δυστοπία της απόλυτης φυσιολογικότητας και τη δυσαρμονία στην επίτευξη στόχων στο πλαίσιο του μοντερνισμού, της προόδου και της ανάπτυξης. Η σύγχρονη αντίληψη περί προόδου ωθεί τις κοινωνίες σε νέα όρια αποδοχής, πολύ συχνά μέσω μιας λανθάνουσας αντίληψης του φυσιολογικού.
Η Εγκατάσταση Φωτογραφίας του Βαγγέλη Λυμπουρίδη θέτει προς διάλογο ένα δείγμα σύγχρονων κοινωνικών όρων που ενώ φαινομενικά παρουσιάζονται ως φυσιολογικοί δημιουργούν μια σειρά ερωτήσεων περί αποδοχής και προόδου. Η γενική σειρά των φωτογραφιών “Γενναίος Νέος Κόσμος” του Δρ. Λυμπουρίδη, που βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη εδώ και πέντε χρόνια, αποτελείται από δεκάδες έγχρωμες εικόνες που παρουσιάζουν σκηνές καθημερινότητας τόσο από τις πόλεις όσο και από την ύπαιθρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θέτοντας φωτογραφικές αντιστίξεις με την φύση, τη φυσιολογία και την ουτοπία της δράσης στη μοναδικότητα της στιγμής.
Η συγκεκριμένη επιλογή φωτογραφιών που παρουσιάζονται στην Φωτογραφική Εγκατάσταση της Αίθουσας Τέχνης ΣTOArt εμπεριέχει ποιο συγκεκριμένες ερωτήσεις για το ρόλο της γυναικείας ταυτότητας μέσα στα πλαίσια ενός νέου, γενναίου και ελεύθερου κόσμου και αντιπαραθέτει δομικές κοινωνικές νόρμες και ιδεώδη παγκόσμιας εμβέλειας όπως η εκπαίδευση, η ασφάλεια, η εμπορευματοποίηση, η επιβολή και η εξουσία στο σύγχρονο μοντέλο κοινωνικής παρουσίας όπου η γυναίκα είναι και δράστης και πεδίο δράσης». 
Ο Δρ. Βαγγέλης Λυμπουρίδης είναι καλλιτέχνης διαδραστικών και φωτογραφικών εγκαταστάσεων και ακαδημαϊκός ερευνητής στη Σχολή Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ. Γεννήθηκε το 1978 και σπούδασε αρχικά στην εφήμερη Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά και έπειτα στο Τμήμα Γλυπτικής & Περιβαλλοντικής Τέχνης στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Γλασκόβης στη Σκωτία. Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Σχεδιασμό Ήχου & Διαδραστικών Εγκαταστάσεων και διδακτορικό δίπλωμα στο Σχεδιασμό Διαδραστικών Εφαρμογών για το Ανθρώπινο Σώμα από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας όπου ερευνά μεταξύ άλλων τη σχέση ανθρώπινου σώματος και ψηφιακού περιβάλλοντος στο πλαίσιο της εικονικής πραγματικότητας και των διαδραστικών τεχνών (θέατρο, χορός, μουσική).
Το 2009 συμμετείχε στην ομάδα εκπροσώπησης της Ελλάδας στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας και έχει παρουσιάσει τη δουλειά του μεταξύ άλλων στο Victoria & Albert Μuseum του Λονδίνου, στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός της Ελβετίας, στο Film Aid International του Χονγκ Κονγκ καθώς και σε μια σειρά ακαδημαϊκών συνεδρίων στην Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook