Τα όρια της αντοχής του αγγίζει πλέον το Taxisnet αφού την Τετάρτη δέχθηκε τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών που έχει δεχθεί φέτος. 
Όσο το υπουργείο Οικονομικών δε αποφασίζει να ανακοινώσει παράταση στην υποβολή δηλώσεων Ε1, άρχισαν περισσότεροι φορολογούμενοι να μπαίνουν στο Taxisnet για να ασχοληθούν με την υποβολή της δήλωσής τους, από το φόβο μήπως βρεθούν εκπρόθεσμοι και αναγκαστούν να πληρώσουν πρόστιμα. 
Μετά την μετεκλογική ραστώνη, την Τρίτη το Taxisnet δέχθηκε 270.000 επισκέπτες. Περίπου 170.000 φορολογούμενοι υπέβαλαν την φορολογική τους δήλωση και άλλοι 100.000 την ετοίμασαν συμπληρώνοντας αποδοχές κλπ, χωρίς να την αποστείλουν οριστικά.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν πως δύο είναι βασικά οι λόγοι που οι πολίτες δεν σπεύδουν να υποβάλουν οριστικά τις δηλώσεις, αν και τυπικά η προθεσμία τελειώνει σε 5 μέρες: (α) ψυχολογικοί λόγοι, είτε γιατί οι φορολογούμενοι περιμένουν παράταση και λένε «έχουμε μέρες ακόμη» είτε γιατί φοβούνται να δουν στην οθόνη του υπολογιστή το ποσό της εκκαθάρισης φόρου τον οποίου θα κληθούν να πληρώσουν και (β) οικονομικοί λόγοι, επειδή πολλοί στερούνται και τα 40 ή 50 ευρώ που θα τους κοστίσει να πληρώσουν στον φοροτεχνικό τους για μια απλή δήλωση.
Γεγονός όμως παραμένει ότι τουλάχιστον 2,3 εκατ. φορολογούμενοι (από τους 5,8 εκατ. υπόχρεους) δεν έχουν υποβάλει ακόμη δήλωση και το ηλεκτρονικό σύστημα θα ήταν αδύνατον να τους υποδεχτεί χωρίς να καταρρεύσει. Στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να δώσουν παράταση στις διορίες υποβολής των δηλώσεων Ε1, αλλά ευελπιστούν ότι μέχρι την Δευτέρα θα έχουν ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια οι δηλώσεις που θα έχουν υποβληθεί. Πολλοί θα το κάνουν για να μην διακινδυνεύσουν να χάσουν το αφορολόγητο, για να μην ταλαιπωρηθούν τελευταία στιγμή όταν θα σπεύδουν όλοι και περισσότεροι να μπουν στο taxisnet, αλλά και για να εισπράξουν μια ώρα αρχίτερα το κοινωνικό μέρισμα ή το οικογενειακό επίδομα τέκνων που δικαιούνται.
Το υπουργείο Οικονομικών όμως προσανατολίζεται ήδη σε ένα μοντέλο παράτασης που δεν θα ορίζει όμως μία ενιαία καταληκτική ημερομηνία υποβολής όλων των δηλώσεων, για να μην καταρρεύσει το σύστημα από την μαζική υποβολή δηλώσεων Ε1 την τελευταία ημέρα. Το σχέδιό του προβλέπει σταδιακή λήξη της διορίας υποβολής (πχ από 15 έως 20 Ιουλίου) ανάλογα με το τελικό ψηφίο του ΑΦΜ.
Συνολικά το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να ανακοινώσει:
– παράταση της υποβολής των αρχικών δηλώσεων Ε1 μέχρι τα μέσα Ιουλίου (αντί της 30ης Ιουνίου) με πιθανότερη καταληκτική ημερομηνία τις 20 του μηνός (ή ενδεχομένως στις 15). Νωρίτερα όμως και κάθε μέρα θα λήγει και η διορία για κάποιους φορολογούμενους, αναλόγως του τελικού ψηφίου του ΑΦΜ τους.
– παράταση και στην διορία για υποβολή εμπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων Ε1 (για διορθώσεις χωρίς πρόστιμα). Μάλλον θα ισχύσει η ίδια καταληκτική ημερομηνία με τις αρχικές ή μπορεί να φτάσει και στα τέλη του μηνός. Το σύστημα θα ανοίξει ενδεχομένως και σήμερα. Η πληρωμή των εκκαθαριστικών όμως για όλες τις δηλώσεις θα γίνεται στις 31 Ιουλίου, εφάπαξ ή με δόσεις.
– αλλαγές και στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για τον ΕΝΦΙΑ. Θα δίδεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να διορθώσουν χωρίς πρόστιμα τα λάθη στις δηλώσεις και στα εκκαθαριστικά του φόρου ιδιοκτησίας.
– παράταση μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης («Πόθεν Έσχες»). Με ειδική διάταξη οι υπόχρεοι θα έχουν από φέτος περιθώριο τριών να τις υποβάλουν, μετά τη λήξη της περιόδου υποβολής των δηλώσεων Ε1.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook