Στην Ελλάδα της γραφειοκρατίας και των πολύχρονων καθυστερήσεων, η έκδοση της σύνταξης και του εφάπαξ δεν θα μπορούσε δυστυχώς, να αποτελεί εξαίρεση.

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr ,σε μια περίοδο κρίσης, που τα ασφαλιστικά ταμεία υπολειτουργούν, αντιμετωπίζοντας σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης, το πρόβλημα γίνεται εντονότερο, ταλαιπωρώντας δεκάδες χιλιάδες υποψήφιους συνταξιούχους. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία , στην ουρά για να λάβουν σύνταξη βρίσκονται πάνω από 350.000 ασφαλισμένοι, που αναγκάζονται να περιμένουν πάνω από δύο χρόνια.

Υπάρχουν όμως και ορισμένοι τρόποι, που μπορεί να βοηθήσουν τους ασφαλισμένους να επιταχύνουν κάπως τις διαδικασίες και να καταφέρουν να περιορίσουν έστω και λίγο το χρόνο αναμονής. Ιδού λοιπόν οι πέντε κινήσεις που μπορεί να σας οδηγήσουν πιο γρήγορα στο να χαρείτε τη σύνταξή σας.

– Οφειλές σε Ταμεία. Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε περίοδο κρίσης, είναι πιθανό να υπάρχουν ασφαλισμένοι που βρίσκονται «μια ανάσα» από τη σύνταξη, αλλά χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές. Στην περίπτωση αυτή, είναι σημαντικό οι ασφαλισμένοι να έχουν τακτοποιήσει τη συγκεκριμένη εκκρεμότητα πριν υποβάλλουν την αίτηση συνταξιοδότησης. Στην «πρώτη γραμμή» βρίσκονται κυρίως οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ.

-Χρόνος ασφάλισης. Είναι σημαντικό, ειδικά στις περιπτώσεις που ο υποψήφιος συνταξιούχος είναι ασφαλισμένος σε ένα και μόνο φορέα (πχ ΙΚΑ), να ζητήσει να έχει στην κατοχή του, την έκδοση απόφασης ανακεφαλαιοποίησης του χρόνου ασφάλισής του. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το συνολικό χρόνο ασφάλισής του. Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να πάρει έως και ένα έτος, θεωρείται πολύ σημαντικό να ξεκινήσει πριν από την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση. Επίσης, έτσι μπορεί να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν είτε κενά είτε οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές και ο ασφαλισμένος να καλύψει τον χρόνο που απαιτείται.

– Χρόνος ασφάλισης 2: Επειδή όμως υπάρχουν και πάρα πολλές περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, δηλαδή ο ασφαλισμένος κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου ήταν ασφαλισμένος σε περισσότερους από έναν φορέα, χρειάζεται να εκδίδονται οι απαραίτητες βεβαιώσεις. Μόνο έτσι, θα μπορέσει ο ασφαλισμένος να επιταχύνει την ολοκλήρωση της ανακεφαλαίωσης του χρόνου ασφάλισης.

– Πλασματικά έτη: Η αναγνώριση πλασματικών ετών είναι ένα «όπλο» στα χέρια των ασφαλισμένων για να μπορέσουν να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη και άρα, με καλύτερους όρους. Ένα «όπλο» όμως που δεν πρέπει να χρησιμοποιείται την τελευταία στιγμή. Τουλάχιστον ένα έτος πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης πρέπει να έχει τακτοποιηθεί το ζήτημα των πλασματικών ετών, για να μην αποτελέσει τροχοπέδη στην έκδοση της σύνταξης. Υπενθυμίζεται ότι τυχόν εξαγορά πλασματικών χρόνων ασφάλισης μπορεί να γίνει είτε με παρακράτηση από τη σύνταξη, είτε σε δόσεις.

– Επιδοτούμενοι χρόνοι ασφάλισης: Πολύ χρήσιμη είναι η έκδοση βεβαιώσεων επιδότησης για ασφαλισμένους που πρόκειται να κάνουν χρήση επιδοτούμενων χρόνων (πχ ασθένεια, ανεργία) ασφάλισης, για να βγουν στη σύνταξη. Οι συγκεκριμένες βεβαιώσεις μπορεί να δυσκολέψουν τους ασφαλισμένους για να εκδοθούν, συνεπώς είναι απαραίτητο να κινηθούν οι ενδιαφερόμενοι πολύ γρήγορα, γιατί διαφορετικά θα καθυστερήσει η έκδοση της σύνταξης.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook