Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχαν σε επίσημη τελετή στο Βέλγιο για να τιμήσουν την 100ή επέτειο από το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αποφασισμένοι να επιδείξουν ενότητα παρά τις βαθιές διαφωνίες για το ποιος θα πρέπει να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στην Πύλη Μένεν, ένα μνημείο για τους βρετανούς στρατιώτες και στρατιώτες της Κοινοπολιτείας που σκοτώθηκαν στη μάχη του Ιπρ, η καγκελάριος της Γερμανίας στάθηκε δίπλα στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τους άλλους ηγέτες προκειμένου να τιμήσουν τους πεσόντες του πολέμου.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι το να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής στην πόλη (μέσα και γύρω από την οποία έχασαν τη ζωή τους περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου) στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα.

«Αυτό μας δείχνει σε τι καλές εποχές ζούμε σήμερα χάρη στην ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πώς έχουμε μάθει τα μαθήματα που έχει διδάξει η ιστορία» δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στο Κουρτρέ για μια προκαταρκτική συνάντηση με τους ηγέτες της κεντροδεξιάς.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες περπάτησαν στους δρόμους της πόλης, υπό τους ήχους των τυμπάνων και έφτασαν στην πύλη Μένεν, όπου άκουσαν τον σαλπιγκτή να παίζει το Last Post, ένα προσκλητήριο - σύμβολο της συμφιλίωσης μεταξύ των πρώην αντίπαλων κρατών, το οποίο ακούγεται κάθε βράδυ στην πύλη.

Οι ηγέτες εγκαινίασαν ένα παγκάκι στη μνήμη των θυμάτων. Το παγκάκι έχει γραμμένο πάνω του τη λέξη «ειρήνη» στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες άφησαν κεραμικά λουλούδια στο μνημείο.

in.gr