Η Αργεντινή κατέθεσε την Πέμπτη ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε μια αμερικανική τράπεζα για να διευθετήσει την πληρωμή ενός μέρος τους χρέους της προς τους πιστωτές της χώρας που είχαν δεχθεί την αναδιάρθρωση των ομολόγων που διακρατούσαν.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Άξελ Κισίλοφ υπογράμμισε ότι η πληρωμή αυτή που λήγει στις 30 Ιουνίου «ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο δολάρια» και αποδεικνύει «την επιθυμία της Αργεντινής να τιμήσει τις δεσμεύσεις της προς το 100% των πιστωτών της».

Έπειτα από μια απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης, το Μπουένος Άιρες πρέπει να καταβάλει 1,5 δισεκ. δολάρια σε δύο κερδοσκοπικά κεφάλαια που δεν είχαν δεχθεί την αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής που διακρατούσαν, προτού συνεχίσει να πληρώνει τους πιστωτές της που δέχθηκαν την αναδιάρθρωση.

Μετά την κατάρρευση της οικονομίας της το 2001 η Αργεντινή αποπληρώνει σταδιακά το χρέος της, ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το 93% των ιδιωτών πιστωτών της δέχτηκε την αναδιάρθρωση του χρέους, όμως το υπόλοιπο 7% -κυρίως κερδοσκοπικά κεφάλαια- δεν συμφώνησε και προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας την αποπληρωμή στο 100% της αξίας των ομολόγων που είχαν αγοράσει σε πολύ χαμηλές τιμές.

Την ίδια ώρα, αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Αργεντινής για επέκταση της διορίας αποπληρωμής της χρέους, το οποίο η χώρα λέει ότι μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφική χρεοκοπία.

Στις 16 Ιουνίου, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να εξετάσει την υπόθεση, ουσιαστικά επικυρώνοντας την απόφαση που είχε εκδώσει το δικαστήριο της Νέας Υόρκης, με την οποία υποχρεωνόταν η Αργεντινή να αποπληρώσει 1,4 δισ. δολάρια στα κερδοσκοπικά κεφάλαια NML Capital και Aurelius Management.

Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της Αργεντινής αναμένεται να υπερδιπλασιασθεί το 2015.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πληρωμές της Αργεντινής σε ξένο νόμισμα για την εξυπηρέτηση του χρέους της θα αυξηθούν σε 9,4 δισεκ. δολάρια το επόμενο έτος και μπορεί να φθάσουν και τα 10,8 δισεκ. δολάρια, καθώς η κυβέρνηση στο Μπουένος Άιρες συμφώνησε εφέτος να προχωρήσει σε πληρωμές συνολικού ύψους περίπου 1,5 δισεκ. δολαρίων, το 2015, στη Λέσχη των Παρισίων, την Παγκόσμια Τράπεζα και τη Repsol. Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας μειώθηκαν κατά 30% πέρυσι και έχουν υποχωρήσει στα 29 δισεκ. δολάρια, ήτοι το χαμηλότερο επίπεδό τους για την τελευταία οκταετία.

Σύμφωνα με αναλυτές, υπάρχουν βραχυπρόθεσμες λύσεις στις οποίες μπορεί να καταφύγει η Αργεντινή για να αντιμετωπίσει τα ταμειακά της προβλήματα, εφόσον επανέλθει σύντομα στις διεθνείς αγορές δανεισμού, από τις οποίες αποκόπηκε το 2002, όταν κήρυξε στάση πληρωμών για ομόλογά της ύψους 100 δισεκ. δολαρίων.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook