«Κούρεμα» 16,5% των κυπριακών κρατικών ομολόγων, τα οποία κατέχουν οι τρεις κυπριακές τράπεζες, (Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα και Συνεργατική Τράπεζα), που θα περάσουν τον ερχόμενο μήνα από το τεστ αντοχής, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΤΑ). 
Σύμφωνα με τη κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή» η απόφαση της ΕΤΑ έχει φέρει τα πάνω κάτω στις τρεις κυπριακές τράπεζες, αφού τις υποχρεώνει σε εξεύρεση νέων επιπρόσθετων κεφαλαίων για τους σκοπούς των τεστ αντοχής και μάλιστα σεβαστών σε ύψος. Συγκεκριμένα, η Συνεργατική Τράπεζα, που κατέχει κρατικά ομόλογα ύψους 750 εκατομμυρίων, θα πρέπει να «συμπληρώσει» την κεφαλαιακή του βάση κατά 180 εκατομμύρια, η Ελληνική Τράπεζα κατά 70 εκατομμύρια και η Τράπεζα Κύπρου κατά 198 περίπου εκατομμύρια.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΤΑ, σε συνεργασία πάντοτε με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποφάσισε κούρεμα επίσης 16,5% στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα περάσουν το τεστ καθώς και κούρεμα 10% για τα κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας. Για τις υπόλοιπες χώρες το κούρεμα κυμαίνεται μεταξύ 0,5% μέχρι 2%. 
Τα κρατικά ομόλογα της Ιρλανδίας μόνο διαφέρουν, αφού υφίστανται κούρεμα ύψους 3%. 
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook