Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 73 χρόνων από την Μάχη της Κρήτης, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών εξέδωσε το βιβλίο του Χρήστου Ρουσσόπουλου με τίτλο Η Μάχη της Κρήτης το οποίο θα παρουσιαστεί αύριο Σάββατο 28 Ιουνίου 2014, ώρα 11.00, στο Αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Ο Χρήστος Ρουσσόπουλος από το Τρίγωνο του Έβρου, μαζί με άλλους τρακόσιους Εβρίτες, κλήθηκε να υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό στις 3 Απριλίου 1941. Στην τετραήμερη κάθοδό του προς το κέντρο νεοσυλλέκτων στο Ναύπλιο γίνεται αυτόπτης μάρτυρας του βομβαρδισμού του Πειραιά στις 6 Απριλίου και εν συνεχεία αποβιβάζεται μαζί με τμήματα του ελληνικού στρατού ανήμερα του Πάσχα στη Σούδα, απ’ όπου και προωθείται μαζί με τους συστρατιώτες του βάδην προς το Ηράκλειο.

Κατά τη Μάχη της Κρήτης πολεμά σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου, από το Κακόν Όρος έως τον Γιόφυρο, περνώντας από τον Μασταμπά. Μετά την παράδοση του ελληνικού στρατού στα Πεζά στις 2 Ιουνίου, μεταφέρεται αιχμάλωτος, με τους συστρατιώτες του πάντα, στα χωριά της Μεσαράς, απ’ όπου επιστρέφει πάλι στο Ηράκλειο για να εγκλειστεί στο στρατόπεδο αιχμαλώτων που λειτουργούσε τότε στο Καπετανάκειο, να πάρει μέρος στα καταναγκαστικά έργα, και, τέλος, να αφεθεί ελεύθερος και να επιστρέψει στο χωριό του στον Έβρο στα μέσα του Μαρτίου 1942.

Ο εικοσάχρονος φαντάρος ξεκίνησε από το χωριό του παίρνοντας μαζί του το βιολί του, μολύβι και χαρτί. Κράτησε λεπτομερές ημερολόγιο από τις μέρες του πολέμου και της αιχμαλωσίας, το οποίο ξαναδούλεψε περισσότερες από μια φορές σε μεγαλύτερη ηλικία. Την τελευταία μεταγραφή, του 1990, παραχώρησαν προς έκδοση στην Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών η κόρη του κυρία Ελένη Θεοδωρακοπούλου και ο σύζυγός της.

Ο αναγνώστης θα βρει σε επίμετρο και άλλες εννέα σύντομες μαρτυρίες από Θρακιώτες στρατιώτες που πήραν μέρος στη Μάχη, καταγραμμένες κατά τα τελευταία χρόνια, και οι οποίες συμπληρώνουν την αφήγηση του Χρήστου Ρουσσόπουλου, καθεμιά με το δικό της τρόπο.

Για την έκδοση θα μιλήσουν οι Βαγγέλης Τζούκας, δρ. κοινωνιολογίας, Λύδια Καστρινογιάννη, φιλόλογος, Κωνσταντίνος Μαμαλάκης, ειδικός σύμβουλος του ΙΜΚ σε θέματα σύγχρονης ιστορίας, Κλαίρη Μιτσοτάκη, συγγραφέας, Ελένη Ρουσσοπούλου-Θεοδωρακοπούλου και Μαίρη Τζιβελέκη.

Το βιβλίο αποτελεί τον πέμπτο τόμο της σειράς Μαρτυρίες, η οποία περιλαμβάνει ντοκουμέντα, απομνημονεύματα και αφηγήσεις γύρω από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη Μάχη της Κρήτης και τη γερμανική κατοχή στο νησί και διατίθεται προς πώληση στο Πωλητήριο και το E-shop του Μουσείου καθώς και στα βιβλιοπωλεία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook