Θέμα ωρών είναι πλέον η εκλογή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν καθώς οι αντιρρήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, που ήταν και το τελευταίο «εμπόδιο», φαίνεται πως ξεπεράστηκαν και πια η όλη διαδικασία θεωρείται τυπικό θέμα. 

Η Μέρκελ, έπειτα από μια περίοδο επιφυλάξεων και δισταγμών, εμφανίζεται αποφασισμένη όσο ποτέ να «περάσει» τον κ.  Γιούνκερ στο «τιμόνι» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ενώ μέχρι τώρα τασσόταν υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης «σε ευρωπαϊκό πνεύμα», με τη στάση της τώρα η Μέρκελ εκπέμπει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις ενστάσεις που διατυπώνει ο Κάμερον για τον Γιούνκερ», παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung, προσθέτοντας ότι όλα παραπέμπουν σε εκλογή του Λουξεμβούργιου πρώην πρωθυπουργού με συντριπτική πλειοψηφία.

\"\"

Ακόμη και πολέμιοι της υποψηφιότητας Γιούνκερ, όπως οι πρωθυπουργοί της Ολλανδίας και της Σουηδίας έχουν αποφασίσει να στηρίξουν τον πρώην πρόεδρο του Eurogroup στην ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα το μεσημέρι.

Παρά τις οξείες επικρίσεις του Ντέιβιντ Κάμερον για το «σφάλμα» που έχει διαπραχθεί από τους ομολόγους του, πολλοί από τους 27 ηγέτες του έτειναν χθες το χέρι. «Οφείλουμε να βρούμε ευρύ πεδίο συμφωνίας για το περιεχόμενο» της ευρωπαϊκής πολιτικής, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ. «Θεωρώ ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμβιβασμό και να κάνουμε ένα βήμα προς τη Βρετανία», πρόσθεσε.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε από την πλευρά του ότι οι ηγέτες των 27 πρέπει να ορίσουν στον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ένα πρόγραμμα «οικονομικής φιλελευθεροποίησης» που θα προσεγγίζει τις βρετανικές θέσεις.

Για τους πιστούς της δημοσιονομικής πειθαρχίας το διακύβευμα είναι να μην χάσουν τον Βρετανό σύμμαχό τους απέναντι στην επίθεση της ευρωπαϊκής αριστεράς που επιδιώκει μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Οι σοσιαδλημοκράτες Ευρωπαίοι ηγέτες, που συναντήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Παρίσι, συμφώνησαν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά ζήτησαν μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας για να στηριχθούν οι επενδύσεις και η οικονομική ανάπτυξη.

Η Αγκελα Μέρκελ, ως τοποτηρητής της δημοσιονομικής πειθαρχίας, πρόβαλε την άρνησή της στη μεταβολή του συμφώνου σταθερότητας , «το οποίο ορίζει σαφείς κανόνες και προσφέρει πολλές δυνατότητες ευελιξίας».

Κατά συνέπεια, οι 28 θα πρέπει να αρκεσθούν σε μία διατύπωση a minima, σύμφωνα του είδους «πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρονται από το σημερινό ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, για την εξεύρεση ισορροπίας ανάμεσα στην δημοσιονομική πειθαρχία και την αναγκαία στήριξη της ανάπτυξης».

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα παραστούν σήμερα το πρωί στην υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Ουκρανία και ανάλογων συμφωνιών με τον Μόλδοβα και τη Γεωργία.

Κάμερον: «Θα γίνει ψηφοφορία και θα δούμε το αποτέλεσμα»


Ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι αποφασισμένος να δώσει τη χαμένη εκ προοιμίου μάχη κατά του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ: θα έλθει σήμερα αντιμέτωπος τους ευρωπαίους ομολόγους του, για να δείξει στους Βρετανούς ότι δεν κάνει πίσω όταν είναι να υπερασπισθεί τα συμφέροντά τους στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας χθες στις Βρυξέλλες, ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε τους ομολόγους του ότι οι συνομιλίες θα είναι σκληρές, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

«Θα γίνει ψηφοφορία και θα δούμε το αποτέλεσμα. Είναι όμως κρίσιμο να ξέρει ο κόσμος ότι κάνω αυτό που λέω», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον στο BBC.

«Υποσχέθηκα ότι θα έχουμε επαναδιαπραγμάτευση» για τις εξουσίες της ΕΕ, «ότι θα έχουμε δημοψήφισμα και ότι ο βρετανικός λαός θα αποφασίσει για το ευρωπαϊκό μας μέλλον…Είναι το πρώτο στάδιο μίας μακράς εκστρατείας για να διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν αλλαγές και ότι η Βρετανία θα έχει μία καλύτερη θέση στην Ευρώπη\”» δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον, που βρίσκεται υπό τη συνεχή πίεση των ευρωφοβικών του UKIP (Κόμμα Ανεξαρτησίας), νικητή των ευρωεκλογών στη Βρετανία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επέκρινε τους πρωθυπουργούς που είχαν αρχικά συνταχθεί μαζί του εκφράζοντας την αποδοκιμασία τους προς την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, πριν υπαναχωρήσουν. «Εάν θεωρεί κανείς ότι πρόκειται για ακατάλληλο πρόσωπο, για ακατάλληλη προσέγγιση, για ακατάλληλη αρχή, πρέπει να διατηρήσει τις θέσεις του και γύρω από το τραπέζι των ευρωπαίων ηγετών και να επιμείνει για να ληφθεί η σωστή απόφαση», είπε.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος υπήρξε πάντοτε εχθρικός απέναντι στο καθεστώς των εξαιρέσεων που απαιτούσαν οι Βρετανοί, θα έχει σήμερα την ευκαιρία να καταγράψει μίοα νίκη εναντίον τους. Στα 59 του χρόνια, ο παραδοσιακός ευρωπαίος φεντεραλιστής, πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρων επικεφαλής του Eurogroup, είναι βέβαιος για τον ορισμό του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε πλήρη απομόνωση ο Κάμερον

Χωρίς συμμάχους, σε πλήρη απομόνωση αναμένεται πως θα βρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής ο Ντέιβιντ Κάμερον, σχετικά με τον διορισμό για την θέση του Προέδρου της Κομισιόν του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η εκστρατεία κατά του Γιούνκερ, στην οποία επιδίδεται εδώ και ένα μήνα ο κ. Κάμερον έχει πάρει διαστάσεις επικίνδυνες μέχρι το σημείο να διακυβεύεται ακόμα και η παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη και οι πιο πιστοί σύμμαχοί του Κάμερον, τον εγκαταλείπουν εξαιτίας του κακού χειρισμού του στο ζήτημα της υποψηφιότητας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ετσι σε τηλεφωνική επικοινωνία λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο, οι πρωθυπουργοί Σουηδίας και Ολλανδίας του διεμήνυσαν ότι σε περίπτωση που τεθεί θέμα ψηφοφορίας θα συνταχθούν με την πλειοψηφία, παρά τις επιφυλάξεις τους στο πρόσωπο του κ. Γιούνκερ. Ακόμα, σε επικοινωνία που είχε το βράδυ της Τετάρτης ο Βρετανός πρωθυπουργός με την Άγκελα Μέρκελ, έλαβε διαβεβαιώσεις, πως η Ευρώπη θα αλλάξει ριζικά ακόμα και με τον Γιούνκερ επικεφαλής.

Διαβεβαιώσεις Μέρκελ προς Κάμερον

Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε στον Ντέβιντ Κάμερον τον τρόμο της για την ευκολία με την οποία κάποιοι στην Γερμανία όσο και άλλες χώρες επιθυμούν μια Ευρώπη δίχως τη Βρετανία. «Ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας θα πλήξει πολύ σοβαρά πρωτίστως την Ενωμένη Ευρώπη», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος. Άποψη που συμμερίζεται το σύνολο των Ευρωπαίων αξιωματούχων με τον επίτροπο Εμπορίου Κάρελ ντε Γκούχτ να αποκαλεί «ηλίθιους» όσους εκφράζουν παρόμοιες απόψεις, όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Ροκάρ.
Για τον Βρετανό ηγέτη, ωστόσο, τίθεται και θέμα προσωπικού γοήτρου. Με τον μη διπλωματικό τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση Γιούνκερ έχει πλέον αυτοπαγιδευτεί. Κάτι που του καταλογίζουν ευρωπαϊστές του κόμματός του όπως ο πρώην υπουργός Κεν Κλάρκ καθώς και μέλη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων Βινς Κέιμπλ. Το επιτελείο Κάμερον είναι προετοιμασμένο για την ήττα, το ερωτηματικό είναι πώς αυτή θα παρουσιαστεί στο βρετανικό κοινό που σύμφωνα με δημοσκόπηση των Financial Times, στηρίζει την εκστρατεία κατά του κ. Γιούνκερ. Πάντως, αυτή η κρίσιμη διαμάχη δεν θα αφήσει ανέπαφο ούτε και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος ως επικεφαλής της Κομισιόν θα κληθεί να γεφυρώσει το χάσμα με το Λονδίνο προχωρώντας σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook