Η ταπεινωτική ήττα που αναμένεται να υποστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε ο Ντέιβιντ Κάμερον οφείλεται στο γεγονός ότι εμπιστεύτηκε την «γυναίκα χήρα» της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα «Telegraph».

«Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόδωσε τον Βρετανό πρωθυπουργό αν και η ίδια είχε τους δικούς της ενδοιασμούς για τον πότη, πρώην κλειδοκράτορα του Λουξεμβούργου, γιατί έβαλε την δική της πολιτική ζώνη ασφαλείας πάνω από την συμμαχία του Βερολίνου με το Λονδίνο ή την πίστη της στο πρόσωπο του Ντέιβιντ Κάμερον», σχολιάζει η εφημερίδα. 

Κι ενώ ο κύριος Γιούνκερ προσερχόταν με την λιμουζίνα στις Βρυξέλλες με τον αέρα του νικητή καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αναλάβει τα ηνία της Κομισιόν, το αίσθημα της προδοσίας γίνεται ιδιαίτερα οδυνηρό για την Ντάουνινγκ Στριτ.

Στην πατρίδα της, η Άνγκελα Μέρκελ έχει χαρακτηριστεί ως «γυναίκα αράχνη» η οποία δεν διστάζει να σκοτώσει ακόμα και τους συνεργάτες της στον κυβερνητικό συνασπισμό αφότου πρώτα τους έχει χρησιμοποιήσει. Αρχικά το έκανε με τους Σοσιαλδημοκράτες και εν συνεχεία με τους Φιλελεύθερους.

«Το να συνασπίζεσαι με την Μέρκελ είναι μία αμφιλεγόμενη ευχαρίστηση. Είναι σαν το αλογάκι της Παναγίας ή όπως η "γυναίκα-αράχνη", το είδος του ζώου που προσπαθεί να σκοτώσει τον συνεργάτη της έχοντας πρώτα εκπληρώσει το καθήκον της», είχε γράψει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» όταν η ίδια ανακοίνωσε την συνεργασία της με τους Σοσιαλδημοκράτες στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Ο Κάμερον βασιζόταν στη φιλική σχέση του με την κυρία Μέρκελ όταν έκανε κορωνίδα της ευρωπαϊκής στρατηγικής του την αναγκαιότητα επίτευξης των μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη, εν όψει και του δημοψηφίσματος το 2017 για το αν θα παραμείνει το Λονδίνο ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», γράφει η «Telegraph».

Όλα πήγαιναν καλά για τον Κάμερον 48 ώρες και μετά τις ευρωεκλογές. Ο Κάμερον ήταν κοντά στο να σχηματίσει μία ομάδα χωρών που θα έλεγαν «όχι» στην υποψηφιότητα του Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν και θεωρούσε πως η Άνγκελα Μέρκελ έβλεπε με συμπάθεια μία τέτοια συμμαχία. 

Όταν όμως στις 10 Ιουνίου από τη Σουηδία, κατάφερε να πείσει τους συμμάχους του Λονδίνου στην εκστρατεία αντι-Γιούνκερ, την Ολλανδία και την Τσεχία, να στηρίξουν τον «κύριο ευρώ», τότε ο Κάμερον κατάλαβε ότι η Μέρκελ του την είχε... φέρει. Ήδη η Μέρκελ είχε πείσει και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματεο Ρέντσι να αλλάξει στρατόπεδο, στηρίζοντας και αυτός τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργο για την προεδρία της Κομισιόν.

protothema.gr