Ευρεία συζήτηση έγινε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου για την Διαχείριση των απορριμμάτων. 

Είχε προηγηθεί το πρωί συνάντηση του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη , με τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Καστρινάκη και τους Δημάρχους των Δήμων Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρη Κουνενάκη και Ιεράπετρας κ. Σήφη Αναστασάκη, στελέχη των Δήμων καθώς και εκπροσώπους της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ και του ΕΣΔΑΚ.

Εγκρίθηκε με πλειοψηφία η παρακάτω πρόταση όπως διατυπώθηκε από το Δήμαρχο Αγίου Νικολάου.

1ον Εξ αρχής ο Δήμος Αγίου Νικολάου αρνήθηκε να δεχτεί στο ΧΥΤΑ το σύνολο των απορριμμάτων της Ιεράπετρας δεδομένης της αποτυχίας του περιφερειακού σχεδιασμού.

2ον Στις συναντήσεις που έχουν γίνει εκφράστηκε η άποψη ότι ο Δήμος Αγίου Νικολάου θέλει να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος ώστε να μην επιβαρυνθεί η χώρα με μεγάλο πρόστιμο και επιστροφή χρημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (29 εκατομμύρια ευρώ).

3ον Είχε επίσης υπάρξει συναίνεση στο ότι θα πρέπει να γίνει προσέγγιση «βήμα προς βήμα» σε μία συνάντηση σε επίπεδο νομού, ώστε να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες υποδομές σε όλο το νομό και να υπάρξει η αναγκαία συνεργασία σε όλους τους δήμους:

α) Στο παραπάνω πλαίσιο έγινε δεκτό ότι Άγιος Νικόλαος θα βοηθήσει παίρνοντας το 1/3 περίπου των απορριμμάτων της Ιεράπετρας. Η τιμή που θα εισπράττει ο Δήμος Αγίου Νικολάου ανά τόνο είναι 27 ευρώ.
β) Στη βάση της πολιτικής «βήμα προς βήμα» εγκρίθηκε η πρόταση ύψους 3.000.000 ευρώ με την οποία θα γίνει μελέτη και επέκταση του υφιστάμενου κυττάρου στον Άγιο Νικόλαο.
γ) Ανάλογη επέκταση θα προχωρήσει στο ΧΥΤΑ Σητείας ενώ η Ιεράπετρα υπέβαλλε δελτίο προϋπολογισμού 4.000.000 ευρώ περίπου, τα οποία δεσμεύτηκε ότι θα εξεύρει ο περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης. Το δελτίο που υποβλήθηκε περιλαμβάνει: Αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, κατασκευή μονάδας γεωργικών αποβλήτων και μικρό ΧΥΤΥ. Στη λογική της συνεργασίας η μονάδα γεωργικών αποβλήτων μπορεί να γίνει και οργανικών ώστε να δέχεται απορρίμματα από τον Άγιο Νικόλαο και τη Σητεία.
δ) Επιβεβαιώσαμε την πρόθεση συνεργασίας σε επίπεδο νομού, δεδομένων μάλιστα των προβλημάτων σε επίπεδο Κρήτης και εν όψει του νέου περιφερειακού σχεδιασμού, ώστε να διαμορφώσουμε κοινή πολιτική διαχείρισης σε επίπεδο νομού και την οποία στη συνέχεια θα προτείνουμε στον επικείμενο ανασχεδιασμό.

Τα βήματα αυτά αποτελούν θετική προσέγγιση των Δήμων, αντιμετωπίζουμε προσωρινά το πρόβλημα, αποφεύγουμε το πρόστιμο και την περικοπή πόρων. Και δίνουμε μια μεσομακροπρόθεσμη προοπτική αρκεί να δουλέψουμε με συνέπεια και στόχους και η Περιφέρεια επίσης να στηρίξει αυτόν τον σχεδιασμό, όπως δεσμεύτηκε ο κ. Αρναουτάκης.