\”Αναταράξεις\” στους αιθέρες προκαλεί η ταχύτατη γήρανση του πληθυσμού της Ιαπωνίας καθώς η μαζική συνταξιοδότηση πιλότων προχωρημένης ηλικίας αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στους αερομεταφορείς αφού οι νεότεροι πιλότοι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα \”Telegraph\”, πάνω από δύο χιλιάδες πτήσεις στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου κινδυνεύουν να ακυρωθούν φέτος το καλοκαίρι εξαιτίας της ραγδαίας γήρανσης του πληθυσμού. Η Ιαπωνία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση που απειλεί την τουριστική βιομηχανία της χώρας εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διοργανώσει το Τόκιο το 2020.Σύμφωνα με την γιαπωνέζικη εταιρεία \”Peach Aviation\”, πάνω από δύο χιλιάδες πτήσεις αναμένεται να επηρεαστούν την τουριστική περίοδο \”Μαΐου- Οκτωβρίου\”. Μόνο το Μάιο, ακυρώθηκαν 448 πτήσεις. 
\”Η έλλειψη πιλότων θα γίνει πιο έντονη με το πέρασμα του χρόνου\”, προειδοποιεί η Γουρίκο Κόικε, βουλευτής και πρώην υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας.\”Αυτή τη στιγμή ξέρουμε ότι υπάρχει κρίση σε ότι αφορά τους πιλότους. Οι πιλότοι προχωρημένης ηλικίας συνταξιοδοτούνται την ώρα που ο αριθμός των νεαρών πιλότων δεν αρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες των αερομεταφορέων\”, υποστηρίζει επισημαίνοντας ότι ο μισθός του πιλότου δεν είναι αρκετός για τους ενδιαφερόμενους. 
Έως τον Ιανουάριο του 2013,υπήρχαν 5.686 καταρτισμένοι πιλότοι που εργάζονται στην Ιαπωνία ενώ για τα επόμενα οκτώ χρόνια, χρειάζονται πάνω από επτά χιλιάδες νέοι πιλότοι για να καλύψουν τις υπάρχουσες θέσεις. Όμως,ο μισθός του πιλότου που φθάνει τα 945 χιλιάδες γιεν (6.799 ευρώ) το μήνα, δεν κρίνεται ικανοποιητικός από τους νεαρούς πιλότους. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το ζήτημα αυτό θα επηρεάσει όλη την βιομηχανία της Ιαπωνίας τις επόμενες δεκαετίες.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook