Εξηγήσεις, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την προβολή του βίντεο όπου εμφανίζεται να αρνείται να βαφτίσει ένα τρίχρονο κορίτσι, αναγκάστηκε να δώσει ο αρχιμανδρίτης του Ιερού Ναού Σωτήρος στο Μόναχο, Πέτρος Κλιτς.

Όπως ανέφερε ο ιερέας, μιλώντας στην εκπομπή του STAR «Live U», είχε ενημερώσει τους γονείς να εκκλησιάζονται πιο τακτικά, για να δει το παιδί πώς θα γίνει η βάπτιση. «Να είναι όμορφη βάπτιση», ανέφερε.

Στην ερώτηση, αν η Εκκλησία απαγορεύει να τηρηθεί μια βάπτιση χωρίς τη συναίνεση του βαπτισθέντα, ο ιερέας απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας πως είναι «προσωπικό μου θέμα, δεν μου αρέσει να τελείται ένα μυστήριο με αυτό τον τρόπο. Δεν μπορώ να κάνω βάπτιση με τη βία. Η εκκλησία δεν το απαγορεύει».

Η απάντηση της νονάς

Η νονά και θεία του 3χρονου κοριτσιού, το οποίο εμφανιζόταν στο βίντεο να αρνείται κατ\’ επανάληψη να βαπτιστεί, ανέβασε ένα σχόλιο στο YouTube, δίνοντας περαιτέρω διευκρινίσεις για το θέμα που προέκυψε:

«Θα ήθελα να κάνω μερικές διευκρινήσεις ως νονά και θεία του παιδιού. Για κάποιους οικογενειακούς λόγους, η μικρή δεν μπόρεσε να βαφτιστεί νωρίτερα. Όλοι είχαμε προετοιμάσει το παιδί για το μυστήριο με λόγια απλά που θα μπορούσε να καταννοήσει ένα 3χρονο παιδί. Η μικρή όμως τρόμαξε όπως θα μπορούσε να είχε συμβεί σε οποιοδήποτε παιδί. Όσον αφορά το μυστήριο της βάφτισης και γενικά σε ό,τι αφορά τη ζωή ενός μικρού παιδιού, θεωρούμε πως όσο το παιδί είναι μικρό, αποφασίζουν γι αυτό οι γονείς. Όταν θα είναι σε θέση να κρίνει (και δεν εννοούμε στα τρία του χρόνια) θα αποφασίσει αυτό για τον εαυτό του. Να σας πω τελικά ότι το μυστήριο έγινε, με άλλον ιερέα, ο οποίος προσπάθησε να εφησυχάσει το παιδί και στο τέλος η μικρή ένιωθε τόσο άνετα που έβγαινε μαζί του και φωτογραφίες.

Επίσης για να λυθεί η απορία ορισμένων για τη φράση του παπά «Σας το είπα»… είναι γιατί μας είχε πει ότι αν δε θέλει να βαφτιστεί η μικρή δεν θα τη βαφτίσει. Θεωρεί πως ένα τρίχρονο κοριτσάκι έχει κρίση και άποψη. Επίσης, για το αν είμαστε αυτά που μας χαρακτήρισαν κάποιοι στα σχόλια, θα έλεγα ότι θα ήταν προτιμότερο να μη κρίνουν πρόσωπα και καταστάσεις χωρίς να γνωρίζουν. Τώρα, αν κάνουμε λάθος επειδή θέλουμε να διατηρούμε τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και τη θρησκεία μας … τότε χαρακτηρίστε μας όπως θέλετε».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook