Το Λιχτενστάιν πάγωσε περιουσιακά στοιχεία πρώην πολιτικών της Ουκρανίας, ύψους 27 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (22 εκατ. ευρώ), ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Οι εισαγγελικές αρχές κίνησαν επίσης ποινική διαδικασία για ξέπλυμα χρήματος, διευκρίνισαν οι αρχές στο Βαντούζ.

Λίγο μετά τον διορισμό της νέας κυβέρνησης στην Ουκρανία, τον περασμένο Φεβρουάριο, το πριγκιπάτο στην καρδιά των Άλπεων άρχισε να διενεργεί ποινικές έρευνες για διαφθορά σε βάρος του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, μελών της κυβέρνησής του και οικείων τους.

Στις 28 Φεβρουαρίου, το Λιχτενστάιν είχε διατάξει τη δέσμευση κεφαλαίων και την υποχρέωση υποβολής δήλωσης για πιθανά περιουσιακά στοιχεία των προσώπων αυτών, προκειμένου αυτά να μπορούν να αναγνωριστούν.

Οι φάκελοι υποβλήθηκαν στη συνέχεια για αξιολόγηση στη μονάδα χρηματοοικονομικών πληροφοριών, η οποία με τη σειρά της επικοινώνησε με τις εισαγγελικές αρχές αναθέτοντας στον ανακριτή την αποστολή να διεξάγει προκαταρκτική έρευνα σε βάρος τεσσάρων προσώπων, ύποπτων για παράβαση των διατάξεων του ποινικού κώδικα για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι αρχές του Βαντούζ συνεργάζονται στενά με τις αρχές άλλων χωρών, όπως διευκρίνισαν υπογραμμίζοντας ότι μετείχαν κυρίως τον Απρίλιο στο φόρουμ που διοργανώθηκε στο Λονδίνο από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας για τον εντοπισμό και την ανάκτηση των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν παράνομα.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook