Σοβαρή μείωση στον αριθμό των κοριτσιών κάτω των επτά ετών έδειξε η φετινή απογραφή στην Ινδία. Ο λόγος είναι πως, σύμφωνα με υπολογισμούς, οι Ινδές επέλεξαν να κάνουν άμβλωση σε οκτώ εκατομμύρια θηλυκά έμβρυα την τελευταία δεκαετία.

Παράδειγμα η Κούλβαντ που έχει τρεις κόρες – 24, 23 και 20 ετών – και ένα γιο 16 ετών. Ανάμεσα στην τρίτη κόρη και τον γιο έμεινε έγκυος τρεις φορές αλλά και τις τρεις επέλεξε την άμβλωση όταν ο υπέρηχος έδειξε ότι περίμενε κορίτσι. «Η πεθερά μου απειλούσε ότι ο γιος της θα με χώριζε αν δεν του χάριζα αγόρι». Θυμάται με οδύνη την πρώτη της έκτρωση. «Το μωρό ήταν σχεδόν πέντε μηνών. Ηταν πανέμορφη. Μου λείπει όπως και οι άλλες που σκοτώσαμε», λέει κλαίγοντας.

Μέχρι να γεννηθεί ο γιος, η καθημερινότητα της Κούλβαντ ήταν μαύρη: ο σύζυγος, η πεθερά και ο κουνιάδος της την χτυπούσαν και την κακομεταχειρίζονταν, ενώ μια φορά προσπάθησαν ακόμη και να την κάψουν. «Ηταν οργισμένοι. Δεν ήθελαν κορίτσια στην οικογένεια. Ηθελαν αγόρια για να πάρουν προίκα».

Η Ινδία έθεσε εκτός νόμου την προίκα το 1961, όμως η πρακτική παραμένει πολύ διαδεδομένη και το ύψος της προίκας αυξάνεται συνεχώς επηρεάζοντας πλούσιους και φτωχούς.

Η γειτόνισσα της Κούλβαντ, η Ρέκα, έχει ένα κοριτσάκι τρεισήμισι ετών. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ξανάμεινε έγκυος, η πεθερά της την ανάγκαζε να κάνει άμβλωση όταν ο υπέρηχος έδειξε ότι περίμενε δίδυμα κορίτσια. «Πιστεύει ότι τα κορίτσια δεν φέρνουν ευτυχία. Ο γιος συνεχίζει το όνομα της οικογένειας, ενώ η κόρη παντρεύεται και πηγαίνει σε άλλη οικογένεια».

Η Κούλβαντ και η Ρέκα ζουν σε ένα μεσοαστικό προάστιο του Δελχί. Η ιστορία τους είναι πολύ συνηθισμένη και παρόμοια με εκείνη εκατομμυρίων ινδών γυναικών.

Η κατάσταση μάλιστα έχει χειροτερέψει από το 1961 λόγω της τεχνολογίας του υπερήχου. Το 1961, για κάθε 1.000 αγόρια κάτω των επτά ετών υπήρχαν 976 κορίτσια. Σήμερα έχουν πέσει στα 914. Οι ακτιβιστές μιλούν για γενοκτονία.

Ο πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ αποκάλεσε «εθνική ντροπή» την δολοφονία θηλυκών εμβρύων και βρεφών και ζήτησε «σταυροφορία» για να σωθούν τα θηλυκά μωρά. Ομως ο Σάμπου Τζορτζ, ο κορυφαίος ακτιβιστής για το θέμα, θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει δείξει μέχρι στιγμής ελάχιστη βούληση να λύσει το πρόβλημα. Μέχρι πριν από 30 χρόνια, λέει, η αναλογία κοριτσιών προς αγόρια ήταν λογική.

Αλλά το 1974 το υψηλού κύρους Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών της Ινδίας δήλωσε ότι τα προγεννητικά τεστ που δείχνουν το φύλο του εμβρύου αποτελούν θείο δώρο για τις Ινδές οι οποίες δεν χρειάζεται πλέον να γεννούν ατελείωτο αριθμό παιδιών ώσπου να αποκτήσουν γιο. Ενθάρρυνε την αναγνώριση και απομάκρυνση των θηλυκών εμβρύων ως μέσο ελέγχου του πληθυσμού.

Σήμερα υπάρχουν 40.000 καταγεγραμμένες κλινικές υπερήχων στην Ινδία και δεκάδες ακόμη που δεν έχουν δηλωθεί. Στο Δελχί, που βρίθει από τέτοιες κλινικές, η αναλογία κοριτσιών προς αγόρια είναι ακόμη χειρότερη από την υπόλοιπη Ινδία: 866 κορίτσια για κάθε 1.000 αγόρια.

Σχεδόν όλες οι κλινικές έχουν την υποχρεωτική πινακίδα ότι δεν πραγματοποιούν υπερήχους για την εύρεση του φύλου, όμως όλοι γνωρίζουν πού να απευθυνθούν για τον υπέρηχο αυτό και την άμβλωση. Ως αποτέλεσμα η αναλογία κοριτσιών προς αγόρια μειώθηκε σε 17 ινδικά κρατίδια. Μεγαλύτερη χρήση των υπερήχων κάνουν τα μέλη της αυξανόμενης μεσαίας τάξης που γνωρίζουν την ύπαρξη της τεχνολογίας και έχουν τα χρήματα να την χρησιμοποιήσουν.

tovima

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook