Καθησυχάζουν τραπεζικά στελέχη για την κατάσταση των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στην Βουλγαρία , λέγοντας πως η εκροή καταθέσεων που παρατηρείται δεν επηρεάζει τις ξένες τράπεζες της περιοχής αλλά τις αμιγώς βουλγαρικές.

Εξάλλου τη διαβεβαίωση ότι η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθεί τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας και ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα παρέσχε χθες και ο νέος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας στην πρώτη του παρέμβαση με τον νέο του θεσμικό ρόλο.

Σημειώνεται πως οι θυγατρικές των Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς στην Βουλγαρία συμμετέχουν με 30% στο συνολικό τραπεζικό ενεργητικό της χώρας, με 20% στο σύνολο των χορηγήσεων και με άνω του 30% στο σύνολο των καταθέσεων της χώρας. Ωστόσο, η τραπεζική κρίση που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδες στη Βουλγαρία με τον κλονισμό της εμπιστοσύνης των καταθετών προς τις τράπεζες έχει ως αποτέλεσμα πολλοί Βούλγαροι να βγάζουν τα χρήματα τους από τις αμιγώς βουλγαρικές τράπεζες και να τα μεταφέρουν στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών.

Η κρίση στη Βουλγαρία ξεκίνησε πριν από 8 ημέρες. Την Παρασκευή, 20.06.2014, η βουλγαρική Κεντρική Τράπεζα έθεσε υπό καθεστώς «ειδικής εποπτείας» την Corporate Commercial Bank (CCB). Είχε προηγηθεί, την ίδια ημέρα, επίσημο αίτημα των υπευθύνων του εν λόγω χρηματοπιστωτικού ιδρύματος προς την Κεντρική Τράπεζα για παροχή στήριξης λόγω έλλειψης ρευστότητας. Σημειώνεται πως η CCB περιλαμβάνεται μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων τοπικών τραπεζών, ενώ προσφάτως είχε εξαγοράσει την Credit Agricole Βουλγαρίας (η οποία με τη σειρά της είχε εξαγοράσει την Εμπορική Τράπεζα Βουλγαρίας), η οποία, επίσης, ετέθη υπό καθεστώς ειδικής εποπτείας. 

Η πλειοψηφία των μετοχών της CCB ανήκει στην εταιρεία BROMAK, συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Tsvetan Vassilev, ενώ μερίδιο μετοχών (περίπου 9%) διατηρεί και η ρωσική τράπεζα VTB. Οι εκτιμήσεις για τις διαθέσεις της VTB ήταν αντικρουόμενες, καθώς, ενώ αρχικά υπήρξαν δημοσιεύματα στο βουλγαρικό τύπο, που ανέφεραν ότι η ρωσική τράπεζα σκόπευε να στηρίξει την CCB, ωστόσο δηλώσεις εκπροσώπων της VTB, ανέφεραν πως η ρωσική τράπεζα δεν πρόκειται να αυξήσει τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της CCB.

Αν και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ivan Iskrov, δήλωσε ότι η Corporate Commercial Bank δεν έχει χρεοκοπήσει και οι καταθέτες δε θα απολέσουν τις οικονομίες τους, παρόλα αυτά σημειώθηκε μαζική καταθέσεων που επεκτάθηκε τις τελευταίες τρεις ημέρες και σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα.

newsbeast.gr