Από ανθυπασπιστής του Στρατού Ξηράς υποβιβάστηκε σε απλό στρατιώτη (οπλίτη) και στη συνέχεια απολύθηκε από τις Ενοπλες Δυνάμεις, διότι μέσω Facebook παρενοχλούσε σεξουαλικά τη 15χρονη ανιψιά του.

Σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., μέσα στο περασμένο έτος προσέγγισε μέσω δύο ανεξάρτητων προφίλ που διαχειριζόταν, πέντε ανήλικα κορίτσια, κάνοντάς τους ασελγείς προτάσεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τους είχε ζητήσει και να συναντηθούν.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού αποφάσισε την απόταξη του 38χρονου ανθυπασπιστή από τις τάξεις του στρατεύματος, καθώς κρίθηκε ότι οι πράξεις του συνιστούν παράπτωμα, που αφορά στη στρατιωτική τιμή.

Ο ανθυπασπιστής, έπειτα από αυτό, προσέφυγε στα δικαστήρια, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του Γενικού Επιτελείου Στρατού ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στον κανονισμό ποινών των ανθυπασπιστών.

Ο πρώην ανθυπασπιστής είναι πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, 15 και 14 ετών αντίστοιχα. Το δεύτερο παιδί του μάλιστα έχει αναπηρία 67%. Ωστόσο, σοβαρά προβλήματα υγείας αντιμετωπίζει και η σύζυγός του.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται τον περασμένο Ιούνιο από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έπειτα από καταγγελίες που έκαναν οι γονείς της 15χρονης.

Συγκεκριμένα κατήγγειλαν ότι άγνωστος μέσω του Facebook, αλλά και κινητού τηλεφώνου, συνομιλούσε με την ανήλικη κόρη τους, χρησιμοποιώντας αισχρές φράσεις, κάνοντάς της ασελγείς προτάσεις, ενώ γινόταν και ανταλλαγή μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου.

Έπειτα από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ταυτοποίησε τα ηλεκτρονικά στοιχεία του πρώην ανθυπασπιστή, ο οποίος εντοπίστηκε και από εκεί και πέρα άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι.

Τι υποστηριζει ο ίδιος

Ο πρώην στρατιωτικός υποστηρίζει πως η επικοινωνία με τη 15χρονη ανιψιά του δεν είχε καν ερωτικό ή σαρκικό χαρακτήρα και ότι απλώς γίνονταν κάποιες ευκαιριακές και άκρως επιπόλαιες συνομιλίες μεταξύ τους μέσω Facebook -πνευματικού, θεωρητικού, πλατωνικού περιεχομένου.

Οπως εξηγεί, η μικρή αρχικά παρουσιάστηκε ως ενήλικη, κάτι που τον έπεισε, αφού είχε εκπληκτική ωριμότητα και απίστευτη ευκολία γραπτής έκφρασης και επικοινωνίας.

Τις συνομιλίες μέσω Facebook τις επιδίωξε με επιμονή η ανήλικη και φυσικά με την ελεύθερη βούλησή της, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο 38χρονος.

Μετά από παρέμβαση των γονιών της, ο θείος της 15χρονης προσπάθησε, όπως ισχυρίζεται, να διακόψει την επικοινωνία τους, κάτι που τελικά το πέτυχε προσωρινά.

Ωστόσο εκείνη τον πίεζε, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά του, και προσπαθούσε να τον επαναπροσεγγίσει.

Ετσι, όπως υποστηρίζει ο πρώην ανθυπασπιστής, η 15χρονη δημιούργησε ένα νέο ψεύτικο διαδικτυακό προφίλ στο Facebook και επικοινώνησε πάλι μαζί του. Αρχικά εκείνος δεν αντιλήφθηκε αμέσως ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο και ξεκίνησε και πάλι την ηλεκτρονική επικοινωνία μαζί της, χωρίς να έχει, τουλάχιστον από την πλευρά του, πρόθεση συνάντησης μαζί της.

Μάλιστα, η 15χρονη, όπως ισχυρίζεται ο θείος της, στην προσπάθειά της για επαναπροσέγγιση, έφτασε στο σημείο, με άλλο ψεύτικο προφίλ που έφτιαξε στο Facebook, να επικοινωνεί, να συνομιλεί και να πιέζει ακόμη και τη σύζυγό του και θεία της για επαναφορά των σχέσεων. Ο πρώην ανθυπασπιστής ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε υπήρξε οιαδήποτε ερωτική πράξη με την ανιψιά του.

Χαρακτηριστικά τονίζει ότι δεν είχε, ούτε υπήρξε περίπτωση να έχει ποτέ σωματική επαφή με την ανιψιά του, κάτι εξάλλου που αποδεικνύεται και από τις διαδικτυακές συνομιλίες τους.

Επιπλέον, η ηλεκτρονική σχέση με την ανιψιά του ποτέ δεν έγινε γνωστή ούτε στον τόπο καταγωγής της ούτε και στον τόπο διαμονής της.

Επειτα απ\’ όλα αυτά, όπως αναφέρει ο πρώην στρατιωτικός, νοσηλεύτηκε στην ψυχιατρική κλινική του 424 Νοσοκομείου του ΓΕΣ με δυσθυμική διαταραχή (ήπια καταθλιπτική διαταραχή) και από τότε λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Στην αίτησή του ενώπιον της Δικαιοσύνης για ακύρωση της απόφασης του ΓΕΣ, με την οποία αποτάχτηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο θείος της ανήλικης υποστηρίζει ότι το Γενικό Επιτελείο Στρατού τον απέλυσε για τη στενή προσωπική του ζωή και τα προσωπικά του αισθήματα και όχι γιατί παραβίασε κάποιον στρατιωτικό κανονισμό.

Δηλαδή, το ΓΕΣ υπερέβη τόσο το Σύνταγμα όσο και την κοινή νομοθεσία, αφού ουσιαστικά αποφάσισε -παραβιάζοντας κάθε αίσθηση δικαίου- ότι μπορεί να τιμωρεί πειθαρχικά την προσωπική ζωή του κάθε ενστόλου.

Ο πνευματικός δεσμός που υπήρχε με την ανιψιά του μέσω του Facebook, κάτι που αποτελεί αυστηρά προσωπική υπόθεση, δεν μπορεί να συνιστά ποινικό ή πειθαρχικό αδίκημα, και ούτε άλλωστε το γεγονός αυτό της επικοινωνίας μείωσε ή επηρέασε την απόδοσή του στα υπηρεσιακά καθήκοντά του, έτσι ώστε να δικαιολογείται ο πειθαρχικός έλεγχός του.

Εξάλλου, όπως τονίζει ο πρώην ανθυπασπιστής, το Σύνταγμα προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα και τον ιδιωτικό βίο των πολιτών.

Η οριστική απόλυση, όπως αναφέρει, πλέον των άλλων, παραβιάζει παράλληλα και τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, αφού καταχρηστικά επιβλήθηκε η επαχθέστερη των ποινών, χωρίς να υπολογιστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή, αλλά και στον κοινωνικό του περίγυρο.

Δεν παραλείπει μάλιστα να πει ότι για τις επικοινωνίες του αυτές με την ανήλικη ανιψιά του ούτε η Στρατιωτική Δικαιοσύνη κινήθηκε σε βάρος του, ούτε όμως και οι γονείς της15χρονης υπέβαλαν κάποια μήνυση εναντίον του.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook