Μπορεί η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων να πήρε παράταση, όμως η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά μέχρι το τέλος Ιουλίου. Εντούτοις, «ανάσα» σε εκατομμύρια φορολογούμενους που φέτος θα βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στην εφορία δίνουν οι τράπεζες.

Και αυτό γιατί, επιτρέπουν στους κατόχους πιστωτικών καρτών να πληρώσουν το φόρο τους σε μέχρι 12 δόσεις και μάλιστα άτοκα, αν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Παράλληλα, ειδικά φέτος, οι τράπεζες ετοιμάζονται να «ρίξουν» στην αγορά και άλλα, δελεαστικά κίνητρα. Μεταξύ αυτών -στα ειδικά προγράμματα επιβράβευσης που διαθέτουν οι τράπεζες- συμπεριλαμβάνεται η συλλογή πόντων που μετατρέπονται σε δώρα ή εκπτώσεις, η έκδοση δωροεπιταγών, ακόμα και η συμμετοχή σε κληρώσεις. Επιπλέον, δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να πληρώσουν ακόμα και μέσω Internet ή τηλεφώνου, μια και επιδιώκουν να ενισχύσουν τα εναλλακτικά τους δίκτυα.

Η αξιοποίηση της υπηρεσίας αυτής μπορεί να δώσει ανάσα στους φορολογουμένους, οι οποίοι σε διάστημα λίγων μηνών θα έρθουν αντιμέτωποι με μπαράζ υποχρεώσεων απέναντι στο Δημόσιο, όπως για παράδειγμα ο φόρος εισοδήματος, αλλά και ο φόρος ακινήτων για τον οποίο οι φορολογούμενοι θα ενημερωθούν ηλεκτρονικά και υπό άλλες συνθήκες θα αδυνατούσαν να ανταποκριθούν, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με τόκους υπερημερίας που ανέρχονται σε 8,5% ετησίως.

Εντούτοις όσοι επιλέξουν να κάνουν χρήση της πιστωτικής τους κάρτας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μια και αν δεν πληρώνουν στην ώρα τους τις δόσεις των καρτών τους θα επιβαρυνθούν με τσουχτερό επιτόκιο, το οποίο φθάνει στο 20%. Δηλαδή, αν κάποιος δεν πληρώνει την κάρτα επιβαρύνεται με σημαντικά υψηλότερους τόκους σε σχέση με το να μην πληρώνει το Δημόσιο εξαρχής.

Μάλιστα, στα «πακέτα» των τραπεζών συμπεριλαμβάνονται, πέραν του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, μια σειρά από άλλα «χαράτσια» που περιμένουν τους φορολογουμένους έως το τέλος του έτους, όπως ο φόρος ακινήτων και τα τέλη κυκλοφορίας ή τα τέλη τακτοποίησης των αυθαιρέτων.

Πώς γίνεται

Στην περίπτωση της φορολογίας του εισοδήματος αν ο φορολογούμενος πληρώσει εφάπαξ όλο το ποσό, τυγχάνει έκπτωσης που ανέρχεται σε 1,5% του φόρου. Έτσι, αν τελικά χρησιμοποιήσει την πιστωτική του κάρτα, «σπάζοντας» το ποσό έως σε 12 μηνιαίες δόσεις, και έκπτωση έχει, αλλά και μπορεί να αποπληρώσει τμηματικά και άτοκα (αν είναι συνεπής) τον φόρο του. Στις υπόλοιπες οφειλές, όπως για παράδειγμα ο φόρος ακινήτων ή τα τέλη κυκλοφορίας, η διαδικασία είναι πιο απλή. Ο πελάτης πληρώνει άπαξ την οφειλή με την κάρτα του στο Δημόσιο και, αντίστοιχα, «σπάει» το ποσό έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες εμφανίζονται στον λογαριασμό της κάρτας του. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν κάποιος επιλέξει να ρυθμίσει την οφειλή του απευθείας στην εφορία με 12 δόσεις, επιβαρύνεται με τόκο υπερημερίας 8,5%.

in.gr