«Τουρισμός και εμπόριο στη Κρήτη» ήταν το θέμα της έρευνας που παρουσιάστηκε σε παγκρήτιο επίπεδο στα Χανιά και στο ΕΒΕΧ, το Σάββατο 28 Ιουνίου.

Η έρευνα που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ για λογαριασμό των τεσσάρων Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Κρήτης τα οποία και την χρηματοδότησαν, έγινε, με την συμμετοχή των πέντε (5) πολυπληθέστερων εθνικοτήτων των τουριστών που είναι Γερμανοί, Άγγλοι, Πολωνοί, Γάλλοι και Σκανδιναβοί.

Αναφορικά με το τουριστικό προφίλ της έρευνας οι τρεις βασικότεροι παράγοντες που επηρέασαν τους ερωτηθέντες στην επιλογή της Κρήτης ως προορισμό διακοπών, είναι
το φυσικό τοπίο
το κλίμα, η φιλοξενία, η φιλικότητα των ντόπιων και

η ποιότητα των υπηρεσιών.

Παράλληλα σύμφωνα με την έρευνα, οι εμπορικές αγορές της Κρήτης επηρέασαν το 33% των συμμετεχόντων, οι δύο βασικές πηγές πληροφόρησης για το ταξίδι τους στη Κρήτη είναι το διαδίκτυο και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, ενώ τα ξενοδοχεία έως τεσσάρων αστέρων αποτελούν την κύρια επιλογή καταλύματος σε ποσοστό 40%.

Στο νομό Λασιθίου οι τουριστες φαίνεται ότι ξοδεύουν περισσότερα, καθώς η μέση συνολική δαπάνη ανά άτομο και νομό, σύμφωμα με την έρευνα κατανέμεται ως εξής:

Λασίθι 1308 ευρώ,

Ηράκλειο 1121,

Ρέθυμνο 1158

Χανιά 1165 ευρώ.

Σημαντικά είναι και τα στοιχεία για την δαπάνη των επισκεπτών κρουαζιέρας, ένας τομέας που αποτελεί μια από τις τουριστικές προκλήσεις για το νησί.

Συγκεκριμένα, η μέση ατομική δαπάνη επισκεπτών που παραμένουν στο νησί για 5 ώρες περίπου πριν επιβιβαστούν πάλι στο κρουαζιερόπλοιο, είναι 176 ευρώ εκ των οποίων τα 102 αφορούν αγορές