Σε 100 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα φθάσει φέτος ο τζίρος των ιδιωτών που νοικιάζουν τις επαύλεις και τις πολυτελείς κατοικίες τους σε τουρίστες για την καλοκαιρινή σεζόν. Από φέτος, μάλιστα, οι περισσότεροι από αυτούς θα έχουν νομιμοποιήσει την ενασχόλησή τους με τον τουρισμό.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι πριν από περίπου τρεις μήνες, οι αρμόδιες δημόσιες τουριστικές υπηρεσίες υπολόγιζαν ότι θα χορηγήσουν για το σύνολο του έτους περί τα 500 νέα ειδικά σήματα λειτουργίας σε τέτοιου είδους μισθώσεις. Η ζήτηση, όμως, για ένταξη από φέτος στη συγκεκριμένη κατηγορία ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Ηδη, οι υπηρεσίες του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού έχουν δώσει 1.800 ειδικά σήματα και έπεται συνέχεια. Τα συγκεκριμένα καταλύματα, αρκετά από τα οποία είναι υπερπολυτελή, διαθέτουν συνολική δυναμικότητα 14.000 κλινών. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι είχαν χορηγηθεί στην Κρήτη μόλις 35 ειδικά σήματα λειτουργίας σε τέτοιου είδους κατοικίες, ενώ από τις αρχές του έτους έως σήμερα έχουν, ήδη, δοθεί 398. Στις Κυκλάδες πέρυσι χορηγήθηκαν 29 σήματα, ενώ μέχρι στιγμής φέτος έχουν δοθεί 526. Μάλιστα και στις δύο παραπάνω περιοχές παρά την ταχύτητα με την οποία δίνονται οι εγκρίσεις, εκκρεμεί η διεκπεραίωση ενός μεγάλου αριθμού αιτήσεων.

Με βάση συντηρητικούς υπολογισμούς από τη δραστηριότητα των νέων –σε νόμιμη λειτουργία– τουριστικών καταλυμάτων θα προκύψουν κατά τη φετινή σεζόν φορολογικά έσοδα τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ. Το ύψος των εσόδων αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω από το 2015, με την ένταξη στο σύστημα και άλλων τέτοιων κλινών προς τουριστική χρήση.

Οι πολυτελείς επαύλεις σε δημοφιλείς νησιωτικούς τουριστικούς προορισμούς είθισται να φιλοξενούν έως και 10 άτομα. Σύμφωνα με τις τουριστικές υπηρεσίες, οι τιμές ενοικίασής τους, ειδικά την υψηλή περίοδο, κυμαίνονται μεταξύ 8.000 και 10.000 ευρώ την εβδομάδα. Βέβαια, δεν λείπουν και περιπτώσεις επαύλεων που ενοικιάζονται σε πολύ υψηλότερες τιμές. Τα εν λόγω καταλύματα προσελκύουν σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον ξένων, υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, επισκεπτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν της εμφανούς πρόθεσης των ιδιοκτητών να αξιοποιήσουν τον νόμο Κεφαλογιάννη που έδωσε τη δυνατότητα για πρώτη φορά στην Ελλάδα νομιμοποίησης της τουριστικής δραστηριότητας επαύλεων και πολυτελών κατοικιών, σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση της ροής των αιτήσεων παίζει και η απειλή επιβολής αυστηρών προστίμων στους παρανομούντες. Ειδικότερα, ο νόμος συνοδεύθηκε με σχετική υπουργική απόφαση, η οποία προβλέπει την επιβολή προστίμων ύψους 50.000 ευρώ για όσους ενοικιάζουν τα καταλύματά τους παράνομα.

Επίσης, ένας σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών λόγω και της απλής διαδικασίας που υιοθετήθηκε για την ένταξη των καταλυμάτων στο σύστημα, πήραν την απόφαση να αξιοποιήσουν για πρώτη φορά τις ιδιοκτησίες τους τουριστικά. Παράλληλα, το υπουργείο Τουρισμού προχώρησε ακόμη ένα βήμα, διευρύνοντας τον αριθμό των δικαιούχων μέσω της μείωσης του ελάχιστου εμβαδού των ιδιοκτησιών που μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα από τα 100 τ.μ. σε 80 τ.μ.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων υποστηρίζουν ότι υπάρχει, ακόμη, ένας μεγάλος αριθμός καταλυμάτων που ενοικιάζονται βραχυπρόθεσμα σε τουρίστες χωρίς να διαθέτουν το απαραίτητο ειδικό σήμα λειτουργίας. Τα καταλύματα αυτά είθισται να αναζητούν πελατεία στις ξένες αγορές μέσω εξειδικευμένων διεθνών ταξιδιωτικών ιστοσελίδων. Στο πλαίσιο αυτό, οι φορείς του τουρισμού έχουν ζητήσει την εντατικοποίηση των ελέγχων, κυρίως, μέσω των εν λόγω ιστοσελίδων, καθώς έτσι θεωρούν ότι είναι πιο εύκολος ο εντοπισμός των παράνομων καταλυμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι πρόσφατα ανέβαζαν σε 1 δισ. ευρώ το ύψος του τζίρου σε ετήσια βάση από τις παράνομες τουριστικές ενοικιάσεις στη χώρα μας.

Βέβαια, το φαινόμενο της έξαρσης των παράνομων ενοικιάσεων στον χώρο του τουρισμού δεν είναι ελληνικό, καθώς απασχολεί ξενοδοχειακούς και τουριστικούς φορείς τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook