Σημαντικές προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τους αμέσως επόμενους μήνες. Προκλήσεις που θα είναι καθοριστικές για την συνολική πορεία της χώρας. Μετά το αρχικό μούδιασμα μετά τις ευρωεκλογές τα πράγματα δείχνουν να μπαίνουν ξανά στον ρυθμό τους.

Άμεση προτεραιότητα είναι η υλοποίηση των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Η κυβέρνηση παράλληλα βάζει στο τραπέζι και διάφορα θέματα φορολογικών ελαφρύνσεων. Το ερώτημα είναι κατά πόσον πραγματικά πιστεύει η κυβέρνηση ότι μπορεί να επιτύχει κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις ή απλά χρησιμοποιεί διαπραγματευτικά όπλα ώστε να αποφύγει τα χειρότερα.

Τα γεγονότα που αναμένεται να βελτιώσουν κάπως την θέση της ελληνικής πλευράς είναι η πιθανή θετική έκπληξη στις οικονομικές επιδόσεις της χώρας (ταχύτερη ανάκαμψη από την προβλεπόμενη λόγω κυρίως της υψηλής τουριστικής κίνησης) και η νέα έκδοση ομολόγου. Η διεθνής συγκυρία εξακολουθεί να ευνοεί τη χώρα μας για νέα έξοδο στις αγορές. Σε περιβάλλον μηδενικών ή και αρνητικών ακόμα επιτοκίων, οι επενδυτές εξακολουθούν να αναζητούν εναλλακτικές τοποθετήσεις με υψηλότερη απόδοση και θεωρητικά χαμηλό κίνδυνο. Φαντάζει λοιπόν πολύ πιθανόν να επιχειρηθεί εκ νέου έξοδος της χώρας στις αγορές με στόχο την άντληση 3-5 δις ευρώ και διάρκεια μεγαλύτερη της προηγούμενης (7-10 έτη).

Η επιτυχής άντληση κεφαλαίων από τις χρηματαγορές θα δώσει σημαντικές ανάσες στην κυβέρνηση αφού θα καλύψει ταμειακά τις πρόσθετες απαιτήσεις που προκύπτουν από την δικαστική δικαίωση επιμέρους κλάδων υπαλλήλων και παράλληλα θα περιορίσει την ανάγκη για λήψη πρόσθετων μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα.

Και μετά το καυτό καλοκαίρι ακολουθεί ένα ιδιαίτερα θερμό φθινόπωρο. Το φθινόπωρο θα είναι καθοριστικό για τα επόμενα χρόνια αφού περιλαμβάνει :

• Την τελευταία αξιολόγηση της τρόικας για την συνολική πορεία του ελληνικού προγράμματος σύγκλισης.

• Την οριστική απόφαση για το αν θα χρειασθεί και τρίτο δάνειο, συνοδευόμενο από νέο μνημόνιο φυσικά, για την διετία 2015-16.

• Θα αρχίσει πιθανότατα η διαδικασία για την αναδιάρθρωση του ελληνκού χρέους.

• Θα λάβουν χώρα τα ευρωπαϊκά stress test των τραπεζών και θα κριθεί ξανά η βιωσιμότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών.

Και όλα αυτά μέσα σε ένα εντονότερο κλίμα πολιτικής αμφισβήτησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού. Περιθώρια αστοχίας δεν υπάρχουν γιατί θα βάλλουν τη χώρα σε περιπέτειες για πολλά χρόνια. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί ώστε οι μέχρι σήμερα θυσίες να μην πάνε χαμένες και να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος της ανάπτυξης.

Μηνάς Παπαδάκης
Πιστοποιημένος Επενδυτικός Σύμβουλος
Συνδεδεμένος Αντιπρόσωπος της Eurobank Equities

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook