Φίλε υποψήφιε,

Αυτές τις ημέρες που κορυφώνεται η αγωνία της αναμονής αισθάνομαι την ανάγκη να σου πω λίγα λόγια με την ευθύνη και την αγάπη του εκπαιδευτικού, που χρόνια τώρα ζει αυτή την αγωνία και σέβεται την προσπάθεια, τον αγώνα και τη φιλοδοξία του κάθε μαθητή.

Αύριο θα δεις κάποιους βαθμούς, εκτίμηση των καθηγητών  που διόρθωσαν τα γραπτά σου σε μια διαδικασία, που όσο και αν σου φαινόταν δύσκολη όμως έγινε παρελθόν και διεκπεραιώθηκε με τρόπο, που ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση, το δυναμισμό και τις εμπειρίες της ζωής σου. Αυτή η διαδικασία όλοι συμφωνούμε ότι δεν είναι ιδανική για την επιλογή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όμως έχει το πλεονέκτημα να είναι αδιάβλητη και  προσιτή στη μεγάλη πλειονότητα των σημερινών νέων. Αυτό τώρα πια μάλλον μπορείς να το επιβεβαιώσεις σε γενικές γραμμές και εσύ ο ίδιος.

Εξάλλου οι βαθμολογητές σου είναι άνθρωποι σαν αυτούς που σε δίδασκαν όλα τα χρόνια, άρα γνωρίζουν τα θετικά και τα αρνητικά της εκπαιδευτικής σου βιωματικότητας. Χωρίς αυτό να διασφαλίζει μεγαλύτερη επιείκεια, όμως  επιτρέπει τουλάχιστον κατανόηση στο πλαίσιο ασφαλώς κανόνων και ρυθμίσεων χρόνια πολλά θεσμοθετημένων.

Αύριο, λοιπόν, θα δεις βαθμούς. Κάποιοι θα είναι στο πλαίσιο των αναμενομένων, κάποιοι θα ξεπερνούν τις προσδοκίες σου , και την ώρα τούτη η ευχή μου είναι να τις ξεπερνούν με θετικό πρόσημο. Ωστόσο, αυτοί οι βαθμοί δεν έχουν απόλυτη και μονοσήμαντη αξία ούτε ερμηνεία. Εσύ γνωρίζεις αν σε γενικές γραμμές δικαιώνουν ή αδικούν την προσπάθειά σου, αλλά μη βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα από τους δικούς σου βαθμούς ούτε από τους βαθμούς των φίλων σου.

Οι πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούν διαγωνισμό: άρα δεν υπάρχουν σταθερές βάσεις ούτε σταθερά κριτήρια εισαγωγής. Αύριο θα έχεις απλώς ένα δείγμα των επιδόσεών σου.  Θα ακούσεις πολλά, από ανθρώπους που γνωρίζουν, από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν, από ανθρώπους που τους αρέσει να κρίνουν με ευκολία. Αυτά όλα δεν σε αφορούν. Κλείσε τα αυτιά σου σε όλους. Κάθισε και σκέψου μόνος σου τι θέλεις να πετύχεις με αυτό το εισιτήριο, που θα έχεις στα χέρια σου. Σκέψου πού θέλεις να πας. Αν το έχεις προσδιορίσει, είσαι πολύ τυχερός. Γι’ αυτό τον προορισμό υπάρχουν πολλοί δρόμοι και πολλές ταξιδιωτικές επιλογές. Μην απογοητευτείς ούτε από το εισιτήριο ούτε από τον πρώτο σταθμό, που μπορεί να σου χαρίσει. Μόνο άρπαξε την ευκαιρία και άρχισε το ωραίο ταξίδι σου αξιοποιώντας όσα καλά  και όσα σπουδαία σου επιφυλάσσει. Μόνο ενημερώσου από τους ειδικούς και κάνε σωστή αξιοποίηση του «εισιτηρίου».

Σήμερα υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί δρόμοι σπουδών, πολλές επιλογές διαχείρισης των τίτλων που σου προσφέρουν.  Αν οι βαθμοί σου δεν σου εξασφαλίζουν απ’ ευθείας μετάβαση στο στόχο σου, μελέτησε σωστά και επισταμένα τις επιλογές σου. Μην ξεχνάς η ζωή του κάθε ανθρώπου είναι το άθροισμα των επιλογών του και με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα αρχίσει ο κύκλος  αυτός για σένα.

Αν πάλι είσαι από τους τυχερούς, μη βιαστείς να  ενθουσιαστείς. Ασφαλώς σου πρέπουν τα «μπράβο» όλων, αλλά αυτά δεν φτάνουν. Μη σε μεθά ο έπαινος των γύρω σου. Πρόσεξε να αξιοποιήσεις επίσης σωστά τα εφόδια, που θα λάβεις . Μη βιάζεσαι να φτάσεις στην Ιθάκη σου. Όσο πιο γρήγορα φθάσεις, τόσο πιο λίγα  πράγματα θα έχεις μάθει, τόσο πιο φτωχός θα είσαι. Να σκέφτεσαι, να ψάχνεις , να αγωνίζεσαι πάντα για το καλύτερο, μα όσα βουνά κι’ αν ανεβούμε πάντα θα υπάρχουν άλλες κορφές ψηλότερες και η ανάβασή τους έχει νόημα όχι μόνο για μας, μα και για τους ανθρώπους που αγαπάμε,  που έχουμε τότε χρέος πιότερο να τους νοιαζόμαστε.

Η νέα φάση του  αγώνα σου  ξεκινά αύριο. Πρόσεξε καλά να είσαι έτοιμος. Πιο κρίσιμη είναι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού σου από την ίδια τη διαδικασία των εξετάσεων. Απλώς τελειώνοντας να σου θυμίσω ότι  αν αισθάνεσαι αετός, μην  περιορίσεις τη ζωή σου στα όρια του κοτετσιού. Πίστεψε στη φύση, που αναγνωρίζεις μέσα στην ψυχή σου, δυνάμωσε τα φτερά σου και να είσαι έτοιμος στην κάθε κατάλληλη ευκαιρία να τα ανοίξεις  για το καλό όχι μόνο το δικό σου αλλά όλων μας. Δεν έχει σημασία πού θα βρεθείς το Σεπτέμβριο έχει σημασία ποιος είσαι, ποια είναι η αυτοεικόνα σου και ποιος τελικά θα επιλέξεις να είσαι μετά από δέκα ή και περισσότερους Σεπτεμβρίους.

Η πρώτη δύναμη σου είναι η νιότη, η δεύτερη πρέπει να είναι η πίστη, το όραμα και η ετοιμότητα για νέους αγώνες, που  τώρα ξεκινούν. «Carpe diem» , άδραξε τη μέρα έλεγαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι, σου συμπληρώνω: «carpe vitam»  , άδραξε τη ζωή, είναι δική σου όποιοι κι’ αν είναι οι βαθμοί σου, αυτοί είναι απλώς ένα εργαλείο, ένα μέσο για την αρχή του ταξιδιού σου, ένα εισιτήριο, όπως το είπαμε, για τη συνέχεια της ζωής, όπως θέλεις το χρησιμοποιείς.

Καλή τύχη , καλό ταξίδι, καλές επιλογές!

Στέλλα Αλιγιζάκη
Φιλόλογος-Ιστορικός

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook