Το τζιχαντιστικό ΙΚΙΛ ανακοίνωσε την Κυριακή την ίδρυση χαλιφάτου, του ισλαμικού πολιτικού καθεστώτος που έχει εκλείψει σχεδόν έναν αιώνα.

Τη Δευτέρα, δόθηκε στη δημοσιότητα ο χάρτης του χαλιφάτου και των συμμαχιών.

Το ΙΚΙΛ όρισε τον αρχηγό του Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι \”χαλίφη\” και άρα \”ηγέτη των μουσουλμάνων σε ολόκληρο\” τον κόσμο.

Όπως φαίνεται στον χάρτη, το χαλιφάτο αυτό θα επεκταθεί στις περιοχές που έχει καταλάβει η οργάνωση στη Συρία και το Ιράκ.

\"\"

Σε ηχητικό μήνυμα, ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Αντνάνι, εκπρόσωπος του ΙΚΙΛ, δηλώνει, σύμφωνε με το Associated Press:

\”Κατά τη διάρκεια συνάντησης, η \”σούρα\” (το συμβούλιο) του Ισλαμικού Κράτους αποφάσισε να ανακοινώσει την εγκαθίδρυση του ισλαμικού χαλιφάτου και να ορίσει έναν χαλίφη για το Κράτος των μουσουλμάνων. Ο τζιχαντιστής σεΐχης αλ Μπαγκντάντι ορίστηκε χαλίφης των μουσουλμάνων\”.

Ένα χαλιφάτο είναι ένα ισλαμικό κράτος που περιλαμβάνει το σύνολο των μουσουλμάνων πιστών (ουμά), βασίζεται στον ισλαμικό νόμο (σαρία) και κυβερνάται από έναν μοναδικό χαλίφη, που θεωρείται διάδοχος του προφήτη Μωάμεθ. Ο όρος \”χαλιφάτο\” σημαίνει \”διαδοχή\” στα αραβικά.

Το τελευταίο Χαλιφάτο που υπήρχε στον κόσμο ήταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία διαλύθηκε πριν από 91 χρόνια, το 1923.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις ανακατάληψης του Τικρίτ, μίας εκ των δύο μεγάλων πόλεων που έχει καταλάβει το ΙΚΙΛ στο Ιράκ, από τον ιρακινό στρατό.

Την Κυριακή, ο στρατός έστειλε άρματα μάχης και ελικόπτερα για να αντιμετωπίσουν τους ενόπλους ανταρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε κοντά στο πανεπιστήμιο του Τικρίτ, στο βόρειο τμήμα της πόλης, όπως δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters πηγές στις δυνάμεις ασφάλειας.

Οι τζιχαντιστές αντάρτες κατέρριψαν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο, ενώ το βράδυ της Κυριακής απήγαγαν 26 ανθρώπους, κυρίως προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας.

Εμπειρογνώμονες από την Μόσχα στο Ιράκ για τα ρωσικά μαχητικά

Την ίδια ώρα, η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την άφιξη Ρώσων εμπειρογνωμόνων στη Βαγδάτη για τα δώδεκα ρωσικά μαχητικά που αγοράστηκαν, με φόντο την \”καθυστέρηση\” των τελευταίων μηνών στην αγορά αμερικανικών αεροσκαφών.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ιρακινός πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει ότι η Βαγδάτη αγόρασε δώδεκα μεταχειρισμένα μαχητικά από Ρωσία και Λευκορωσία. Τα πρώτα πέντε αεροσκάφη, τύπου Su25, έφτασαν το βράδυ του Σαββάτου.

\”Μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, τα αεροσκάφη θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις εναντίον της ISIS (ΙΚΙΛ)\” ανέφερε ο ιρακινός στρατηγός Ανουάρ Χάμα.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της ιρακινής αεροπορίας πτέραρχος Ανουάρ Αμίν ανακοίνωσε την άφιξη των Ρώσων εμπειρογνωμόνων, λέγοντας πως τα υπόλοιπα αεροσκάφη αναμένονται να φτάσουν τη Δευτέρα.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook