Επίσκεψη – προσκύνημα πραγματοποιήσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Ηρακλείου και Ρεθύμνου του ΚΚΕ στην περιοχή της Λοχριάς, στον Ψηλορείτη, όπου δόθηκε μεγάλη μάχη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Στη μάχη αυτή, που έγινε τον Ιούλη του 1947, σκοτώθηκαν τα καλύτερα παλικάρια του ΚΚΕ και του ΔΣΕ, με μπροστάρη τον Καπετάνιο Γιάννη Ποδιά.

Στην εκδήλωση χαιρέτησαν ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Επιτροπής ΠΕΑΕΑ και οι πρόεδροι των παραρτημάτων Ηρακλείου και Ανωγείων της ΠΕΑΕΑ.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε η Κατερίνα Μπακέλα, μέλος της Τ.Ε. Ηρακλείου του ΚΚΕ, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων: «Σήμερα ήρθαμε εδώ για να τιμήσουμε τους νεκρούς της πιο μεγάλης μάχης του ΔΣΕ που δόθηκε στην κεντροανατολική Κρήτη, στην οποία 48 αντάρτες προσπάθησαν να διασώσουν την τιμή του λαού μας και της πατρίδας από τους βάρβαρους, τους υποταγμένους στα συμφέροντα των Άγγλων και Αμερικανών που τους διαδέχτηκαν στην κυριαρχία της χώρας μας. (…) Οι μαχητές, οι μαχήτριες και τα στελέχη του ΔΣΕ αγωνίστηκαν με αξιοθαύμαστο ηρωισμό και ακλόνητη πίστη στα ύψιστα ιδανικά της κοινωνικής δικαιοσύνης και του Σοσιαλισμού και έγραψαν, με το αίμα και πολλοί με τη θυσία τους, νέες σελίδες δόξας στην πλούσια αγωνιστική ιστορία του λαού μας. (…)

Μπορεί οι συνθήκες σήμερα να είναι διαφορετικές από τις συνθήκες της δεκαετίας του ’40 όμως από την άποψη της ουσίας το πολιτικό πρόβλημα παραμένει πάντα το ίδιο. Από τη μια μεριά οι εκμεταλλευτές και από την άλλοι οι εκμεταλλευόμενοι. Ο αγώνας σήμερα είναι εξίσου σκληρός όπως και πριν, όπως είναι πάντα η ταξική πάλη. Οι συνθήκες σήμερα είναι διαφορετικές, η ιστορική όμως πείρα είναι πάλι χρήσιμη. Το Κόμμα μας διδαγμένο παλεύει σήμερα από καλύτερες θέσεις και δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω. (…)

Χαιρετίζουμε τους νέους και τις νέες που έχουν χρέος να συνεχίσουν τις μεγάλες αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας. Η σημερινή εκδήλωση απευθύνεται πριν απ’ όλα στη νεολαία που έχει πολλούς λόγους και συμφέρον να συμπορευτεί με το ΚΚΕ στους σύγχρονους κοινωνικούς αγώνες. (…)

Απευθύνουμε κάλεσμα για συμπόρευση με το ΚΚΕ, για στήριξη της Λαϊκής Συμμαχίας. Να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεις. Μόνο αυτό δεν έχει δοκιμάσει. Όλα τα άλλα τα έχουμε δοκιμάσει χρόνια τώρα. Η αναγέννηση μιας μεγάλης λαϊκής συμμαχίας που θα αγκαλιάσει την πλειοψηφία, εργάτες, ανέργους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, κτηνοτρόφους, νέους, γυναίκες είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να παλέψει για να ανατραπούν αντιλαϊκοί νόμοι, να αναχαιτιστεί η αντιλαϊκή επίθεση, τα απανωτά αντιλαϊκά μέτρα και να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών μέσα από την εξουσία του λαού. Απευθυνόμαστε στους νέους και τις νέες και τους καλούμε να τολμήσουν να σπάσουν τα τείχη, να βγουν στο ανοιχτό πεδίο της ταξικής πάλης. Όλοι εμείς, θα κάνουμε το καθήκον μας σα μαχητές και συνεχιστές του ΔΣΕ.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook