Θετικά αντιμετωπίζει η Goldman την πορεία της ελληνικής οικονομίας με σημερινό σημείωμά της (1η Ιουλίου 2014). Όπως αναφέρει, η ανάπτυξη επανέρχεται και το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά που θα έχουμε θετικό ρυθμό. Σε αυτό θα συντελέσουν:
– Η ισχυρή τουριστική περίοδος
– Η μειούμενη τάση της δημοσιονομικής προσαρμογής
– Η ανάκαμψη της ζήτησης
– Η σταδιακή εξομάλυνση των χρηματοοικονομικών συνθηκών
Τα τελευταία στοιχεία όσων προβλέπουν οι δείκτες της οικονομίας δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, χθες, οι λιανικές πωλήσεις για πρώτη φορά έδειξαν άνοδο της τάξης του 4%.
Η βελτίωση των δημοσιονομικών και η αναδιαπραγμάτευση του χρέους μειώνουν περαιτέρω μεσοπρόθεσμα τους όποιους εναπομείναντες κινδύνους για χρεοκοπία.
Ο προϋπολογισμός συνεχίζει να εκτελείται με ένα αξιόπιστο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο, εάν λάβει κανείς υπ\’ όψιν του τις κυκλικές προσαρμογές, μπορεί να φτάσει το 7% του ΑΕΠ για το 2014.
Οι εξελίξεις από την πλευρά της ΕΚΤ ευνοούν την Ελλάδα σε σχέση με τη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων της.
Οι μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό και στο συνταξιοδοτικό έχουν βοηθήσει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα που χάθηκε κατά την περίοδο εισόδου της χώρας στην Ευρωζώνη.
Ένας τέτοιος δείκτης είναι αυτός που εμφανίζει το εργασιακό κόστος στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, ο οποίος δείχνει ότι αυτό μειώθηκε κατά 25% κατά μέσο όρο ανά μονάδα παραγωγής, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Στην παρούσα φάση, το κόστος εργασίας ανά μονάδα στην Ελλάδα, σε σχέση με την Ευρωζώνη των “17”, είναι χαμηλότερο κατά 10% από τα επίπεδα του 2000!
To πολιτικό ρίσκο
Το βασικό ρίσκο, καθώς η οικονομία ανακάμπτει, είναι η επιστροφή της πολιτικής αβεβαιότητας.
Και αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί στη φάση που βρισκόμαστε. Όπως έχουμε αναφέρει, σημειώνει η Goldman, το αποτέλεσμα των εκλογών αυξάνει τις αμφιβολίες για το κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2015, κάτι που αν δεν επιτευχθεί θα οδηγήσει σε εκλογές
Είναι βέβαια πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μπορεί να επανέλθει η αβεβαιότητα στα επίπεδα του 2012. Παρ\’ όλα αυτά, η ανησυχία για μη συνέχιση της ακολουθούμενης πολιτικής θα μπορούσε να διακόψει τις σταδιακές ροές των κεφαλαίων από το εξωτερικό στην ελληνική οικονομία και να επαναφέρει το φαινόμενο της φυγής των καταθέσεων. Φυσικά, εάν έχουμε τέτοιες εξελίξεις, η ευάλωτη ανάκαμψη θα “χτυπηθεί”.
Η σημασία του νέου τεστ της τρόικας
Το επόμενο τεστ της τρόικας και η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για το χρέος είναι οι παράμετροι – κλειδιά
Μια αμοιβαία συγκατάβαση, με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την παραγωγικότητα, με αντάλλαγμα μια χαλάρωση της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, θα επιφέρει καλύτερες ισορροπίες μεταξύ της ελληνικής πλευράς, των δανειστών και των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, προκαταβολικά σε σχέση με τις όποιες πιθανές πολιτικές εξελίξεις.
Όσον αφορά την ελληνική πλευρά, επισης, εάν δεν υπάρξουν αναταράξεις σε σχέση με το ακολουθούμενο δημοσιονομικό πακέτο, θα περιοριστούν ενδεχόμενες εντάσεις σε πολτικό επίπεδο.
Με τις προϋποθέσεις αυτές μπορούν να υπάρξουν σημαντικά βήματα με ουσιαστικά αποτελέσματα στην αναδιαπραγμάτευση του χρέους.
Για την ευρωπαϊκή πλευρά, η Goldman εκτιμά ότι θα παραμείνει πιεστική τόσο απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση σε σχέση με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τις ιδιωτικοποιήσεις.
newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook