Για την ανακοίνωση της ίδρυσης «ισλαμικού χαλιφάτου» από τους τζιχαντιστές μίλησε ανώτατος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν δίνει προσοχή στο πώς μια τρομοκρατική οργάνωση περιγράφει τον εαυτό της.
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε: «Το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Ανατολής είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και η Άγκυρα δεν θα δώσει προσοχή στο πώς μια τρομοκρατική οργάνωση περιγράφει τον εαυτό της».
Οι τζιχαντιστές του ISIL που έχουν καταλάβει μέρη του Ιράκ και της Συρίας ανακοίνωσαν στις 29 Ιουνίου ότι ίδρυσαν «ισλαμικό χαλιφάτο» στα εδάφη που ελέγχουν, την στιγμή που οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις μάχονται για να ανακαταλάβουν το Τικρίτ, την πατρίδα του Σαντάμ Χουσείν.
Οι τζιχαντιστές ανακοίνωσαν ότι εγκαθίδρυσαν «ισλαμικό χαλιφάτο» με «χαλίφη» τον αρχηγό τους Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, μια ισλαμική μορφή διακυβέρνησης που υπήρξε την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και συπλήρωσαν ότι πλέον το όνομά τους δεν θα είναι ISIL (κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε), αλλά «Ισλαμικό Κράτος».
Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ιρακινού κοινοβουλίου Nuceyfi και μίλησαν για την συζήτηση που γίνεται σήμερα στο ιρακινό κοινοβούλιο με θέμα την δημιουργία νέας κυβέρνησης.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook