Επισημάνσεις σε σχέση με τη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, αλλά κυρίως απαντήσεις στα όσα ακούστηκαν με αφορμή τον θάνατο της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη για τους γιατρούς και τους εργαζομένους του νοσοκομείου κάνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται η υποστελέχωση του νοσηλευτικού ιδρύματος, γίνεται αναφορά στα όσα ακούστηκαν τις πρώτες ημέρες του περιστατικού για τις συνθήκες νοσηλείας της άτυχης 16χρονης και τονίζεται για μία ακόμα φορά η έλλειψη υποδομών και προσωπικού, που αναγκάζει τους υπαλλήλους να εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ρεθύμνου:

«Στις 23 Απριλίου έλαβε χώρα στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου ένα τραγικό περιστατικό. Η Στέλλα Ακουμιανάκη μεταφέρθηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου για μέθη. Στις 24 Απριλίου ανακοινώθηκε ο θάνατος της νεαρής κοπέλας.

Ο Σύλλογος Εργαζόμενων του Νοσοκομείου έχοντας αποκτήσει πλήρη ενημέρωση σχετικά με το τραγικό συμβάν του θανάτου της Στέλλας Ακουμιανάκη εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και αναφέρει τα παρακάτω:

Αναμείναμε το πέρας των διαδικασιών (προανακριτική, αποτελέσματα τοξικολογικών εξετάσεων, έκθεση Ιατροδικαστή, αποτελέσματα ιστολογικών και την προκαταρκτική εξέταση που έγινε από τη διοίκηση του νοσοκομείου).

Για το επιστημονικό μέρος του γεγονότος απάντησε η Ένωση Γιατρών, ο Διευθυντής Παθολογικής και ο Διευθυντής της Μ.Ε.Θ. με ανακοίνωση τους στις 19/05/2011. Ως Σύλλογος Εργαζομένων θα θέλαμε να αναφερθούμε στην προσπάθεια απαξίωσης που επιχειρήθηκε για το προσωπικό, στις ανακρίβειες που δημοσιεύθηκαν και στην αλήθεια που διαστρεβλώθηκε σχετικά με τις συνθήκες του περιστατικού στο Τ.Ε.Π.

Συγκεκριμένα, στις ημέρες που ακολούθησαν από τον θάνατο της νεαρής κοπέλας δημιουργήθηκε μια ατμόσφαιρα εχθρική προς το νοσοκομείο γενικά, και προς το προσωπικό του ΤΕΠ ειδικά.

Αυτή η εμπάθεια τροφοδοτήθηκε από φήμες και δηλώσεις στα ΜΜΕ από το περιβάλλον της άτυχης κοπέλας σχεδόν αμέσως μετά το συμβάν και πριν προκύψει οποιοδήποτε πόρισμα ως προς τις συνθήκες θανάτου της.

Η απόλυτα σεβαστή και κατανοητή κίνηση της οικογένειας να αναζητήσει τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του παιδιού τους άμεσα εξελίχθηκε σε μια μορφή τηλεδικείου με συνέπεια να προκαταβάλει τμήμα της κοινής γνώμης.

Δεν επιχειρήθηκε δηλαδή αναζήτηση ευθυνών αλλά απαίτηση τιμωρίας αυτών που άμεσα θεωρήθηκαν ένοχοι πριν ολοκληρωθεί ο ιατροδικαστικός έλεγχος. Όλως τυχαίως ο εύκολος στόχος ήταν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΤΕΠ.

Τις ημέρες που ακολούθησαν από το ατυχές περιστατικό συνέβησαν ορισμένα δυσάρεστα γεγονότα: διάδοση ανυπόστατων φημών, συγκέντρωση νέων παιδιών (συνομηλίκων της άτυχης κοπέλας) έξω από το Γ.Ν.Ρ. που χαρακτήριζαν \’\’δολοφόνους\’\’ τους εργαζόμενους του νοσοκομείου (βασικά ιατρούς και νοσηλευτές), καθώς και έκφραση διαφόρων αρνητικών σχολίων προς το προσωπικό από ασθενείς η συνοδούς ασθενών οι οποίοι ήταν διερχόμενοι.

Αποκορύφωμα αυτής της τάσης υπήρξε η ολότελα ψευδής κατηγορία ότι το νοσοκομείο (δηλαδή το προσωπικό του ΤΕΠ) \’\’έδιωξε\’\’ ανήλικο σε κατάσταση μέθης χωρίς να τον περιθάλψει.

Η τελευταία μάλιστα κατηγορία μεταδόθηκε σε ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης ο οποίος έβγαλε στον αέρα το διοικητή του ιδρύματος για να επιβεβαιώσει την πληροφορία, αν και ο τελευταίος δε γνώριζε τίποτα.

Τα παραπάνω γεγονότα ήταν απόρροια της διαστρέβλωσης της αλήθειας και παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης για το ατυχές περιστατικό. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι την τελευταία περίοδο έχει καλλιεργηθεί εμπάθεια προς το προσωπικό του Γ.Ν.Ρ. (Ιατρικό και νοσηλευτικό) το οποίο πλέον εργάζεται υπό σχετική ψυχολογική πίεση.

Πολλοί πολίτες αγνοούν τις ακραίες καταστάσεις που προκύπτουν κατά τις νυχτερινές βάρδιες στο ΤΕΠ, π.χ. από τη συμπεριφορά ορισμένων προσερχομένων σε αυτά. Οι πολίτες δε λαμβάνουν υπόψιν τους αυτά τα προβλήματα όταν, με το δίκιο τους και αυτοί, επισημαίνουν τη δική τους ταλαιπωρία σε ορισμένες περιπτώσεις.

Επιπροσθέτως, δεν είναι γνωστό στον κόσμο το πρόβλημα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου. Ειδικότερα στο ΤΕΠ κατά τη νυχτερινή βάρδια καλούνται δύο νοσηλευτές να καλύπτουν και τους δύο τομείς (παθολογικό, χειρουργικό) συν την Ανάνηψη και τους ασθενείς της Βραχείας Νοσηλείας.

Παρά όμως τις πραγματικά αντίξοες συνθήκες το προσωπικό εργάζεται με υπευθυνότητα, ξεπερνώντας πολλές φορές τις δυνάμεις του. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι το προσωπικό δεν έχει πληρωθεί από τον Δεκέμβριο και μέχρι σήμερα τα δεδουλευμένα του (υπερωρίες σε νυκτερινά, αργίες κ.λ.π.).

Ο Σύλλογος Εργαζομένων για μια ακόμα φορά επαναφέρει το θέμα στη σωστή του διάσταση: το πρόβλημα του ΤΕΠ στο νοσοκομείο μας έχει να κάνει με την μεγάλη υποστελέχωση, τις τριτοκοσμικές συνθήκες των υποδομών, την έλλειψη υλικών αλλά και με την οργάνωση και τον συντονισμό στην λειτουργία του.

Το, μεν, πρόβλημα της υποδομής λύνεται με την επέκταση. Το, δε, πρόβλημα όμως της υποστελεχωσης ΔΕΝ μπορεί να αντιμετωπισθεί με τις λίγες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού (οκτάμηνη σύμβαση οι οποίοι πληρώνονται από τα έσοδα του νοσοκομείου).

Επίσης η Διοίκηση και τα επιστημονικά όργανα του νοσοκομείου οφείλουν να δουν το θέμα της στελέχωσης οργάνωσης και του συντονισμού της καθημερινής λειτουργίας του ΤΕΠ».

 

goodnet.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook