Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την περίοδο οι εργασίες επισκευής και συντήρησης δύο σχολικών συγκροτημάτων στο Ασήμι και συγκεκριμένα του Γυμνασίου Ασημίου και της παλιάς πτέρυγας του Γενικού Λυκείου Ασημίου, με τα τεχνικά συνεργεία να εργάζονται πυρετωδώς, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες επεμβάσεις στα κτίρια μέσα στο καλοκαίρι και να είναι έτοιμα να παραδοθούν για χρήση με το πρώτο κουδούνι της ερχόμενης σχολικής χρονιάς στις 11 του Σεπτέμβρη. 
Πρόκειται στην ουσία για δύο μελέτες τις οποίες εκπόνησαν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Γόρτυνας, μετά από αίτημα που είχε υποβληθεί στην Περιφέρεια Κρήτης από τα σχολεία της περιοχής και τους συλλόγους γονέων. Τα αιτήματα αυτά με την υποστήριξη της περιφερειακής συμβούλου κας. Πόπης Δασκαλάκη είχαν γίνει αποδεκτά από τον κ. Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος είχε δεσμευτεί προσωπικά για την χρηματοδότησή τους, σε συναντήσεις που είχαν γίνει στα γραφεία της Περιφέρειας, παρουσία του δημάρχου Γόρτυνας κου. Νίκου Σχοιναράκη. Το συνολικό ποσό των χρηματοδοτούμενων εργασιών, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και στα δύο σχολικά συγκροτήματα του Ασημίου ανέρχεται συνολικά στα 333.500 ευρώ. 

Κτιριακά προβλήματα 

Τα δύο αυτά σχολικά κτίρια και κυρίως το Γυμνάσιο Ασημίου, το οποίο είχε μείνει για δεκαετίες χωρίς να συντηρηθεί, εμφάνιζε σοβαρά κτιριακά προβλήματα τόσο εξωτερικά με εμφανείς φθορές στο οπλισμένο σκυρόδεμα και στους σοβάδες, αλλά και στα κουφώματα, τα οποία λόγο παλαιότητας είχαν αχρηστευτεί εντελώς. Το κτίριο παρουσίαζε υγρασία από την ταράτσα και στο εσωτερικό είχαν φθαρεί τα πλακάκια και οι εγκαταστάσεις στα μπάνια, είχαν καταστραφεί τα θερμαντικά σώματα και τα φωτιστικά, ενώ οι πόρτες τόσο οι κεντρικές της εισόδου αλλά και αυτές των τάξεων είχαν παρουσιάσει φθορές. Ενώ σε όλο το κτίριο είχαν πέσει σοβάδες και έπρεπε να γίνει γενική επισκευή και βάψιμο εντός των αιθουσών και των γραφείων αλλά και εξωτερικά σε όλο το κτίριο. 
Όσον αναφορά το παλαιό κτίριο του Γενικού Λυκείου Ασημίου τα προβλήματα εντοπίζονταν κυρίως στα κουφώματα των αιθουσών διδασκαλίας και των γραφείων του διδακτικού προσωπικού, ενώ χρειαζόταν συντήρηση και γενικός ελαιοχρωματισμός σε όλο το οίκημα. Επιπλέον στον αύλειο χώρο του Λυκείου, μετά και την ενσωμάτωση των νέων αιθουσών διδασκαλίας, είχε μείνει σε εκκρεμότητα η πλακόστρωση της αυλής και της εισόδου αλλά και η ολοκλήρωση του προαύλιου χώρου του παλιού οικήματος. 
Ο δήμαρχος Γόρτυνας κ. Σχοιναράκης σε επιτόπιες επισκέψεις, που είχε πραγματοποιήσει, είχε αναγνωρίσει ότι τα δύο αυτά σχολικά κτίρια έπρεπε άμεσα να συντηρηθούν και να αποκατασταθούν οι φθορές για την καλύτερη λειτουργικότητά τους και για την εξασφάλιση των προαπαιτούμενων συνθηκών διδασκαλίας σε ένα ασφαλές και φιλόξενο περιβάλλον για τους μαθητές. Έτσι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης ετοίμασε δύο μελέτες στις οποίες προβλεπόταν όλες οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και επισκευής των δύο σχολικών κτιρίων, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από την Περιφέρεια, δημοπρατήθηκαν και βρίσκονται ήδη στο στάδιο της εξέλιξης μέχρι την ολοκλήρωσή τους μέσα στους προβλεπόμενους χρόνους. 

Μελέτη Γυμνασίου 

Με την μελέτη αυτή προβλέπονται και ήδη εκτελούνται μια σειρά από εργασίες αποκατάστασης του σκυροδέματος εξωτερικά και επισκευή των σημείων φθοράς του οπλισμένου σκελετού του οικήματος, όπως και των σοβάδων. Εσωτερικά έχει ήδη ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των πλακιδίων και των ειδών υγιεινής στα W.C, οι υδραυλικές εγκαταστάσεις και τα εσωτερικά κουφώματα του πρώτου ορόφου, όπως και όλα τα εξωτερικά κουφώματα, τα οποία έχουν αντικατασταθεί από νέα κουφώματα αλουμινίου με διπλά τζάμια. Τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η επίστρωση της ταράτσας με μονωτικά υλικά για υγρομόνωση και θερμομόνωση. Ενώ προβλέπεται γενικός ελαιοχρωματισμός σε όλο το κτίριο. Ο προϋπολογισμός των εργασιών ανέρχεται στα 185.000 ευρώ και προέρχονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από έσοδα. 
Για την ολοκλήρωση όμως των απαραίτητων επεμβάσεων στο κτίριο η Περιφέρεια Κρήτης ενέκρινε και συμπληρωματική μελέτη 55.000 ευρώ για την αντικατάσταση όλων των θερμαντικών σωμάτων και των φωτιστικών τα οποία δεν είχαν συμπεριληφθεί στην πρώτη μελέτη, όπως και των σιδερένιων κεντρικών εισόδου του σχολείου, που και αυτές θα πρέπει να αντικατασταθούν. 

Μελέτη Λυκείου 

Οι προβλεπόμενες εργασίες στη μελέτη για τη συντήρηση και επισκευή του Λυκείου αφορούν κυρίως την αντικατάσταση όλων των παλιών σιδερένιων κουφωμάτων με νέα αλουμινίου, την αποκατάσταση φθορών στο οπλισμένο σκυρόδεμα, την μόνωση του κτιρίου και τον ελαιοχρωματισμό του. Επιπλέον θα γίνουν επιστρώσεις με πλάκες σε όλο τον αύλειο χώρο και θα τοποθετηθούν τέσσερις καθιστοί πάγκοι. 
Η συγκεκριμένη μελέτη που επίσης εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από πόρους της Περιφέρειας Κρήτης έχει προϋπολογισμό 93.500 ευρώ. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook