Πνοή σε ένα αριθμητικά σημαντικό αλλά «ξεχασμένο» και απαξιωμένο τμήμα του χρηματιστηριακού ταμπλό δίνει ο καταιγισμός των επιχειρηματικών συμφωνιών που τρέχουν στο προσκήνιο και το παρασκήνιο τις τελευταίες ημέρες με επίκεντρο κυρίως μικρομεσαίες εισηγμένες επιχειρήσεις.

Σε μια περίοδο που το συναλλακτικό ενδιαφέρον και τις αποδόσεις μονοπωλούν οι τράπεζες και συνολικά 10-15 μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι επιχειρηματικές διεργασίες που συντελούνται στη «δεύτερη» και «τρίτη» ταχύτητα της αγοράς ελκύουν θερμό χρήμα και ενδιαφέρον, χωρίς ωστόσο το βεληνεκές των deals να είναι τέτοιο ακόμη που να έχει καταλυτική επίδραση στην ευρύτερη εικόνα της αγοράς.

Περιπτώσεις όμως, όπως οι εν΄εξελίξει προσπάθειες συγκέντρωσης στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών με επίκεντρο την Forthnet, ή οι συγχωνεύσεις που δρομολογούν οι τράπεζες στις ιχθυοκαλλιέργειες με άξονα τον Νηρέα και τη Σελόντα, και οι συζητήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο για εξαγορές μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων με ενδεικτική την προσέγγιση της Τεχνικής Ολυμπιακής με τον αμερικάνικο επενδυτικό όμιλο Hines για την πώληση του Πόρτο Καρράς ή ακόμη και η δημόσια πρόταση της Motor Oil για τη Cyclon, αναθερμαίνουν ένα σημαντικό κομμάτι της χρηματιστηριακής αγοράς και ερμηνεύονται ως προάγγελος ευρύτερων επιχειρηματικών κινήσεων το επόμενο διάστημα.

Επιπλέον οι εξελίξεις αυτές έχουν άμεσο αντίκτυπο στις αποτιμήσεις των επιχειρήσεων, καθώς εν μέσω χρηματικών προσφορών αλλά και κερδοσκοπικού παροξυσμού, αποδεικνύουν πως υπάρχουν «κρυμμένες» αξίες ακόμη και προβληματικές ή επιχειρήσεις με υψηλό δανεισμό ή ζημιογόνες δραστηριότητες που μέχρι σήμερα η αγορά κρατούσε στο περιθώριο.

Η περίπτωση της Forthnet είναι ίσως από τις πλέον ενδεικτικές. Από τα 18 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίησης όπου είχε καταρρεύσει το 2013, η αξία της εκτοξεύτηκε δέκα φορές πάνω μέσα σε λίγους μήνες φτάνοντας τα 180 εκατ. ευρώ καθώς η εταιρεία αναδείχθηκε σε πολύφερνη νύφη τόσο για τη Wind και Vodafone, όσο και για τον ΟΤΕ που προσφέρει 250-300 εκατ. ευρώ μόνο για τη συνδρομητική πλατφόρμα της Nova.

Η Τεχνική Ολυμπιακή, έχει αυξήσει την αποτίμησή της (71 εκατ. ευρώ) κατά 60% στις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις με σημείο αναφοράς τις διαπραγματεύσεις για την πώληση του Πόρτο Καρράς που αποκάλυψε το capital.gr και την προωθούμενη συγχώνευση με την Μοχλός.

Ανάλογες περιπτώσεις υπάρχουν κι άλλες στο ταμπλό (λ.χ στο πρόσφατο παρελθόν η Aegean που απογειώθηκε μετά την εξαγορά της Olympic), και αναμένεται να γίνουν ακόμη περισσότερες όσο πλησιάζει η ώρα μηδέν που οι τράπεζες θα κινήσουν τη διαδικασία αναδιαρθρώσεων ή ανταγωνιστές και επενδυτικά funds θα επιδιώξουν να εξαγοράσουν επιχειρήσεις που παρουσιάζουν ταμειακές ροές και έχουν ηγετική θέση στους κλάδους τους.

Τέτοιες εταιρείες-στόχοι για τα 100-150 επιχειρηματικά deals μεσαίου και μεγαλύτερου βεληνεκούς που αναμένεται ότι θα γίνουν μέσα στη επόμενη διετία-τριετία, εντοπίζονται από αναλυτές στους κλάδους των ακινήτων, του εμπορίου, της ενέργειας, των υποδομών, του τουρισμού κ.α.

capital.gr/Του Βασίλη Γεώργα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook