Παρουσιάσθηκε, παρουσία πολλών φίλων του, το βιβλίο του Στέλιου Μιχ. Μανωλιούδη «ΟΙΝΟΥΔΙΑΔΡΟΜΕΣ στα πολιτιστικά τοπία και το μαλβαζία της Κρήτης» με συντονισμό από τον δημοσιογράφο Κωστή Βασιλάκη.

Ο αρχιτέκτονας Γιώργης Πετράκης ξεκίνησε την παρουσίαση του βιβλίου αναφερόμενος στο ιστορικό του σχεδιασμού των δρόμων του κρασιού σε συνεργασία με το δίκτυο οινοποιών Κρήτης.

Τόνισε πως το βιβλίο αυτό «συνθέτει το αλφάβητο, τις λέξεις και το συντακτικό που απαιτούνται για να οριοθετηθεί και υλοποιηθεί μια ιδανική πολιτιστική διαδρομή σε ένα από τα πλέον πολύμορφα τοπία όπως το κρητικό τοπίο» και συμπλήρωσε τονίζοντας πως το βιβλίο «αφηγείται» πολλούς αιώνες και δένει τα όμορφα αμπελοτόπια με ιστορίες πραγματικές γήινες και μας βοηθά να «αντιληφθούμε τις βαθιές, μυστικές δυνάμεις του τοπίου και τις ανθρώπινες αξίες που περιέχει».

Ο Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Ρούσος Κυπριωτάκης αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία του 1ου Συμποσίου που οργάνωσε ο Δήμος Ν. Καζαντζάκη το 1998 του οποίου τα πρακτικά και ο συγγραφέας θεωρεί ως πλαίσιο αναφοράς για κάθε ερευνητή.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις πολλές ιστορικές αναφορές του βιβλίου για το μαλβαζία του μεσαίωνα και την τεράστια σημασία του για τον τόπο μας. Σημείωσε τη μεγάλη αξία του brand name του μυθικού μαλβαζία για την προβολή της «τοπικότητας» και την απαραίτητη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τον τόπο.

Τέλος σημείωσε την αισιοδοξία που αναδύεται μέσα από το βιβλίο για το μέλλον αυτού του τόπου αν αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα του.

Ο εφημέριος στον Άγιο Θωμά Παναγιώτης Δούλης αναφέρθηκε στους συμβολισμούς και στη σωστή χρήση του οίνου.

Άλλωστε η περιοχή στην οποία διακονεί (Άγιος Θωμάς) αποτελεί ένα χώρο με πολλά μνημεία που σχετίζονται με την παραγωγή και αποθήκευση του οίνου. Αναφέρθηκε στην πληθώρα των λαξευτών ιχνών στην περιοχή του Αγίου Θωμά και τόνισε τη σημασία του στη διαμόρφωση του τοπίου.

Ο εκπρόσωπος του δικτύου των οινοποιών κος Στυλιανού ευχαρίστησε τον συγγραφέα για το δώρο που τους έκανε, το βιβλίο αυτό δηλαδή, το οποίο θεωρεί εργαλείο για την προώθηση του κρητικού οίνου, τη διάσωση των μνημείων και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Ο Στέλιος Μανωλιούδης παρουσίασε άγνωστα στοιχεία της πρωτογενούς έρευνας του τα οποία περιλαμβάνονται στο βιβλίο και μίλησαν στους παρισταμένους ο άνθρωπος που πρώτος (Χριστόφορος Σταφυλάκης) επανέφερε από την Ιταλία τη malvasia di candia στο γενέθλιο τόπο αλλά και εκείνος (Νίκος Αρ. Κουτεντάκης) που ανακάλυψε τυχαία σε ένα τράφο την γηγενή ποικιλία (φερόμενη για την ώρα) μαλβαζία. Ασφαλώς το brand name μαλβαζία είναι τεράστιο και δεν έχει αξιοποιηθεί ως τώρα στη Κρήτη.

Αναδείχθηκαν με σαφή τρόπο τα πλεονεκτήματα της Κρήτης σε ότι αφορά τον οινοτουρισμό και γενικότερα τον πολιτιστικό τουρισμό της ενδοχώρας και διαπιστώθηκε πως αποτελεί ανάγκη πλέον ένα άλλο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που θα οδηγήσει σε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και θα πολλαπλασιάσει τα οφέλη για τους κατοίκους της Κρήτης.

Η παρουσίαση έγινε με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook