Η εκατόμβη των θυμάτων από το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου την Κυριακή από την πολιτεία του Μιζούρι στις ΗΠΑ, και την πόλη Τζόπλιν, έφθασε τους 125, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, όπως ανακοίνωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι την Τρίτη.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία αναδεικνύεται στο φονικότερο ανεμοστρόβιλο που έπληξε τη χώρα τα τελευταία 60 χρόνια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές περισσότεροι από 600 άνθρωποι νοσηλεύονται μετά από το σαρωτικό πέρασμα του ανεμοστρόβιλου από τη μικρή πόλη Τζόπλιν στο κεντρικό Μισούρι, που αριθμεί περίπου 50.000 κατοίκους.

Τα σημάδια της καταστροφικής επέλασης της θεομηνίας είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού σε ακτίνα ενός μιλίου και σε μήκος έξι χιλιομέτρων στην περιοχή. Τη Δευτέρα είχε ανακοινωθεί ότι τα θύματα αριθμούσαν τους 116.

Μήνυμα Ομπάμα για τα θύματα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, από το αεροπλάνο του που τον μεταφέρει στην Ευρώπη, απηύθυνε συλλυπητήριο μήνυμα στα θύματα της κακοκαιρίας και στις οικογένειές τους. Διαβεβαίωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να βοηθήσει τους Αμερικανούς.

Η Οκλαχόμα το νέο θύμα του φονικού ανεμοστρόβιλου

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το φονικό ανεμοστρόβιλο που έπληξε την πολιτεία της Οκλαχόμα το απόγευμα της Τρίτης, όπως μεταδίδουν τα τοπικά τηλεοπτικά αλλά και ηλεκτρονικά δίκτυα.

Οι θάνατοι σημειώθηκαν όταν ένας ισχυρότατος ανεμοστρόβιλος περικύκλωσε την περιοχή κοντά στην πόλη Ρένο, δυτικά της πρωτεύουσας Οκλαχόμα, όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας της Οκλαχόμα.

Η καταιγίδα ενέσκηψε στην περιοχή με την καταστροφική μανία ενός καταδιωκτικού F-4, με ανέμους που προσέβαλαν το έδαφος με ταχύτητες που ξεπερνούσαν τα 330 χιλιόμετρα ανά ώρα, όπως εκτίμούν οι μετεωρολόγοι.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε προειδοποιήσει για την υπαρκτή προοπτική κινδύνων από την πιθανή διέλευση ανεμοστρόβιλων στην πολιτεία την Τρίτη, καθώς ο νότος των ΗΠΑ αντιμετωπίζει ένα ασυνήθιστο φαινόμενο ακραίων καιρικών εκδηλώσεων καταμεσής της Άνοιξης.

Τα συνεργεία διάσωσης ακόμα ψάχνουν για επιζώντες στο Μισούρι όπου το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου την Κυριακή άφησε τουλάχιστον 125 νεκρούς και σημαντικές ζημιές.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook