Πρωτοβουλία για την παρουσίαση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, των «ομολόγων έργου», για τη ανάπτυξη υποδομών σε εξειδικευμένους τομείς αναλαμβάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών σε συνεργασία με τις τράπεζες, καθώς ωριμάζουν οι συνθήκες για την είσοδο στην ελληνική αγορά των project bonds, στο πρότυπο των αντίστοιχων ομολόγων που έχουν κυκλοφορήσει σε χώρες της Ε.Ε. με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Η πιλοτική εφαρμογή των «ομολόγων έργου» προτείνεται από το Χ.Α. να ξεκινήσει με τα έργα Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και να αφορά κυρίως στη χρηματοδότηση οδικών και ενεργειακών υποδομών.

Το όλο πρότζεκτ αναμένεται να παρουσιαστεί στο διήμερο φόρουμ «Επανεκκινώντας την Ανάπτυξη», που θα πραγματοποιηθεί 2-3 Ιουλίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών με συμμετοχή και εκπροσώπων της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα «ομόλογα έργου» ξεκίνησαν στην Ευρώπη το 2012 μετά από σχετική συμφωνία της Κομισιόν με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Στόχο έχουν την κινητοποίηση επενδύσεων μέσω της ενίσχυσης της αξιοπιστίας των ομολόγων ιδιωτικών επιχειρήσεων, που έχουν αναλάβει την ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομής στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της ψηφιακής ανάπτυξης.

Οροι
Μέχρι σήμερα, στην πρώτη φάση της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος, έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση έργων συνολικού προϋπολογισμού 1,39 δισ. ευρώ στο Βέλγιο, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Σλοβακία. Τα κοινοτικά κονδύλια σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της ΕΤΕπ διασφαλίζουν ομαλή πρόσβαση σε κεφάλαια με ανταγωνιστικούς όρους. Πέρα από το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος, στα σχέδια του Χ.Α., σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η διεύρυνση του θεσμού μέσω της ενθάρρυνσης έκδοσης ομολόγων από εταιρείες που έχουν αναλάβει έργα «εγνωσμένης απόδοσης» ή σχεδιάζουν την επέκταση αναλόγων έργων.

Τα ομόλογα αυτά θα μπορούν να διαπραγματεύονται στο Χ.Α. και η απόδοσή τους είναι πιθανόν να συνδεθεί με ρήτρα παροχής έξτρα μερίσματος, σε περίπτωση που η κερδοφορία του έργου ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί μία αγορά ομολόγων που θα αφορά συγκεκριμένους κλάδους και θα προσελκύει ενδιαφέρον από funds και άλλους θεσμικούς επενδυτές. Το φόρουμ, στο οποίο θα απευθύνει χαιρετισμό ο υφυπουργός Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου και θα μιλήσει ο διευθύνων σύμβουλος του ΧΑ Σωκράτης Λαζαρίδης, διοργανώνεται από την Α-Εnergy.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook