Με μεγάλες οφειλές κινδυνεύουν να βρεθούν ασφαλισμένοι χάρη σε εγκύκλιο του ΟΑΕΕ που δεν έχει γίνει ευρέως γνωστή και  αφορά σε περιπτώσεις  ασφαλισμένων που ασκούν δύο επαγγέλματα, ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή έμποροι, και έχουν δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα, δηλαδή μεταξύ ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με νέο νόμο,  οι ασφαλισμένοι για πρώτη φορά μετά την 1/1/ του 1993, για τους οποίους προκύπτει υποχρεωτική ασφάλιση στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και στον ΟΑΕΕ έχουν δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα, εφόσον συμπληρώνουν 25 ημέρες ασφάλισης το μήνα στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ για όλο το χρονικό διάστημα της παράλληλης απασχόλησής τους.

Εάν όμως  κατά τη διάρκεια της παράλληλης απασχόλησης ο χρόνος ασφάλισής τους στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ υπολείπεται των 25 ημερών το μήνα, δηλαδή αν για οποιοδήποτε λόγο δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν 25 μεροκάματα, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ για το σύνολο του χρόνου της παράλληλης απασχόλησης, άρα υποχρεούνται να πληρώσουν εισφορές στον ΟΑΕΕ, με αναδρομική ισχύ.

Με απλά λόγια τι ίσχυε και τι ισχύει

Όπως εξηγεί στο Flashnews.gr, ο Α. Μπαϊλάκης, φοροτέχνης και μέλος της τοπικής Διοικησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου, μέχρι τον προηγούμενο μήνα οι ασφαλισμένοι μπορούσαν , εφόσον ασφαλίζονταν από το ΙΚΑ να πάρουν απαλλαγή από τον ΟΑΕΕ.  Τώρα με τον καινούριο νόμο για να πάρουν απαλλακτικό θα πρέπει να έχουν  25 μεροκάματα στο ΙΚΑ κάθε μήνα. Αυτό σημαίνει ότι αν ενδιάμεσα, για κάποιον λόγο δεν συγκεντρώσουν τα 25 μεροκάματα, οι ασφαλισμένοι βρίσκονται υπόχρεοι στον ΟΑΕΕ.ενώ σε αρκετές περιπτώσεις θα πρέπει να πληρώσουν εισφορές στον ΟΑΕΕ με αναδρομική ισχύ.

Εκτός από την αλλαγή ασφαλιστικού ταμείου, χιλιάδες ασφαλισμένοι θα καταβάλουν υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, αφού στο ΙΚΑ πληρώνουν λιγότερες εισφορές απ’ ότι στον ΟΑΕΕ.

Κίνδυνος για τους ημιαπασχολούμενους

Ο κ. Μπαϊλάκης επισημαίνει ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που μπορεί να μην έχει προβλεφθεί στη νέα ρύθμιση, όμως για όσους ζουν την καθημερινότητα της πραγματικής αγοράς, μπορούν να το αναγνωρίσουν.

Πρόκειται για τις επιπλοκές που δημιουργούνται με εργαζόμενους σε καθεστώς ημιαπασχόλησης, οι οποίοι και έχουν αυξηθεί κατακόρυφα ελέω οικονομικής κρίσης.

Το ΙΚΑ, σημειώνει ο κ. Μπαϊλάκης, πολλές φορές δεν αναγνωρίζει 25 μεροκάματα στην ημιαπασχόληση και αυτό έχει συμβεί πολλές φορές σε ελέγχους. Να αφαιρέσει δηλαδή το ΙΚΑ μεροκάματα και να «έρθει» στη συνέχεια ο ΟΑΕΕ και να «σου πει» λάθος είχες πάρει απαλλαγή από τον ΟΑΕΕ και τώρα θα πρέπει να πληρώσεις αναδρομικά.

Επίσης, αν υπάρχει ζήτημα μακροχρόνιας ασθένειας προκύπτει και εδώ πρόβλημα, καθώς ανάλογα και με την προϋπηρεσία, μετά από 15 ημέρες ή τον πρώτο μήνα,  ο εργοδότης δεν έχει υποχρέωση να βάλει ένσημα.

Τι πήγε να καλύψει η κυβέρνηση και τι δημιούργησε

Ο λόγος για αυτήν την αιφνιδιαστική ρύθμιση είναι ότι η  κυβέρνηση πήγε να «χτυπήσει» το γεγονός ότι κάποιοι έκαναν καταστρατήγηση της εγγραφής του στον ΟΑΕΕ  με λίγα μόνο μεροκάματα.

Όμως τώρα φαίνεται ότι την πληρώνουν όσοι πολυαπασχολούμενοι προσπαθούν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Όσοι δηλαδή πραγματικά απασχολούνται μερικώς στην εργασία τους και έχουν και μια δεύτερη μικρή απασχόληση, ως ελεύθεροι επαγγελματίες για συμπλήρωση του εισοδήματός τους.  Αυτοί οι μικροί επαγγελματίες  κινδυνεύουν να βρεθούν με τεράστια πρόστιμα.

Αρκετοί ασφαλισμένοι στα Χανιά, που πληροφορήθηκαν για τα νέα δεδομένα, καταφεύγουν με αγανάκτηση στον ΟΑΕΕ και τα λογιστικά γραφεία, ζητώντας περαιτέρω ενημέρωση και διευκρινίσεις.

Το θέμα είναι ότι μικροί επαγγελματίες, που προσπαθούν να ορθοποδήσουν, απέναντι στη κρίση, βρίσκουν και πάλι το κράτος απέναντί τους που αποδεικνύεται τελικά πιο δύσκολος αντίπαλος.

Πάλι ο μικρός επαγγελματίας, που  θα μπορούσε να αποτελεί , μαζί με την μικρομεσαία επιχείρηση, την  «ήρεμη δύναμη» για την ανάκαμψη της οικονομίας, είναι τελικά αυτός που την πληρώνει.

Ελένη Ζουμαδάκη
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook