Η διεθνής κοινότητα καλεί την πολιτική ηγεσία του Ιράκ να συμφωνήσει «το συντομότερο δυνατόν» στον σχηματισμό κυβέρνησης, έπειτα από την έναρξη της συνόδου του νέου κοινοβουλίου την Τρίτη, η οποία κατέληξε σε φιάσκο.
Η σύγκληση σε σώμα του νέου κοινοβουλίου, το οποίο προήλθε από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Απριλίου, έγινε πάντως «εντός του πλαισίου που ορίζεται από το σύνταγμα», αλλά απέτυχε να καταλήξει στην έναρξη της διαδικασίας σχηματισμού κυβέρνησης, όπως επίσης «ορίζεται από το σύνταγμα», αφού οι βουλευτές αποκάλυψαν τις διαφωνίες που τους χωρίζουν και την ανικανότητά τους να ανταποκριθούν στις περιστάσεις, την ώρα που η γενική επίθεση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους έχει βυθίσει τη χώρα στο χάος.
Ταυτόχρονα, οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες ασχολούνται με την οργάνωση αντεπίθεσης για την ανακατάληψη του Τικρίτ, χωρίς αποτελέσματα προς το παρόν, δέχθηκαν βοήθεια από τη Ρωσία, με δέκα αεροσκάφη Sukhoi και στρατηγική υποστήριξη από τις ΗΠΑ.
Η πρώτη συνεδρίαση του ιρακινού κοινοβουλίου που προήλθε από τις εκλογές της 30ής Απριλίου διεξήχθη σε απόλυτο χάος, με τους βουλευτές να διαπληκτίζονται, να αποχωρούν από την αίθουσα και να καταγγέλλουν την πολιτική του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι Αλ Μαλίκι, ο οποίος φιλοδοξεί, αν και με συνεχώς μειούμενες πιθανότητες, να εξασφαλίσει τρίτη θητεία.
Η συνεδρίαση έληξε, χωρίς το σώμα να κατορθώσει να ολοκληρώσει το πρώτο «κατά το σύνταγμα» βήμα, που είναι η εκλογή του προέδρου του κοινοβουλίου.

Η επόμενη συνεδρίαση ορίσθηκε για τις 8 Ιουλίου.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook