Με τον τίτλο «επίθεση γοητείας» σχολιάζει ο τουρκικός Τύπος την ομιλία που έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν, χθες, απευθυνόμενος προς τους Κούρδους ψηφοφόρους, αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της χώρας.
Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν μιλώντας προς τους Κούρδους ψηφοφόρους, που αποτελούν το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Τουρκίας, υποσχέθηκε ότι κατά την διάρκεια της προεδρίας του, «αν ο Θεός το επιτρέψει», θα φροντίσει να επιλυθούν τα θέματα της κουρδικής μειονότητας που επί τρεις δεκαετίες παραμένουν άλυτα, ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι θα αποκαταστήσει ειρήνη και αδελφοσύνη μεταξύ Κούρδων και Τούρκων.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε εμφανή επίκληση στο συναίσθημα των Κούρδων ψηφοφόρων αναφερόμενος σε δύο θέματα που τους αφορούν άμεσα: Την φυλακή του Ντιγιαρμπακίρ, στην οποία έχουν κρατηθεί και βασανιστεί Κούρδοι πολιτικοί κρατούμενοι, καθώς και άλλες φυλακές στην χώρα που υπήρξαν τόπος βασανιστηρίων για τους Κούρδους και στην κουρδική γλώσσα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι βασανιστές των Κούρδων πολιτικών κρατουμένων θα έρθει η μέρα που θα λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους.
Ο Ερντογάν μιλώντας για την απαγόρευση στους Κούρδους να μιλούν την γλώσσα τους σε δημόσιους χώρους είπε ότι κατανοεί τις μητέρες των φυλακισμένων Κούρδων, που όταν επισκέπτονταν τα παιδιά τους στις φυλακές τους «μιλούσαν μόνο με τα μάτια»!
Είναι η πρώτη φορά που στην Τουρκία οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν σε δύο γύρους και αν οι Κούρδοι ψηφοφόροι υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Ερντογάν θα είναι ευκολότερη η εκλογή του από τον πρώτο γύρο, αφού για να γίνει αυτό απαιτείται να λάβει τουλάχιστον το 50% των ψήφων.
Οι προεδρικές εκλογές στην χώρα θα διεξαχθούν στις 10 Αυγούστου και είναι η πρώτη φορά που θα υπάρξει και δεύτερος γύρος στις 24 του ιδίου μήνα. Πάντως, το ήμισυ του συνόλου των Κούρδων ψηφοφόρων είναι ήδη υποστηρικτές του κόμματος ΑΚΡ (Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) του Ερντογάν, επειδή θεωρούν ότι ο Ερντογάν τους προσφέρει ελπίδες για ειρηνική διευθέτηση του «κουρδικού θέματος», που επί τρεις δεκαετίες είναι άλυτο στην Τουρκία.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook