Έφτανε το Hobby Lobby, μία οικογενειακού χαρακτήρα αλυσίδα καταστημάτων με υλικά πλεξίματος, να πάει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για να αναζωπυρώσει τη συζήτηση γύρω από την αντισύλληψη αλλά και τη μεταρρύθμιση Ομπάμα στο σύστημα περίθαλψης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε, με οριακή πλειοψηφία, στην εταιρεία το δικαίωμα να μην υποχρεούται να καλύπτει, ως συνέπεια του Obamacare, αντισυλληπτικά μέσα. Το σκεπτικό ήταν πως η υποχρέωση πλήττει το θρησκευτικό αίσθημα της εταιρείας.

Η απόφαση ελήφθη με 5 ψήφους υπέρ της προσφυγής του Hobby Lobby και 4 κατά. Η εταιρεία είχε κάνει «εκστρατεία» για το λεγόμενο «χάπι της επόμενης ημέρας», συσπειρώνοντας έτσι γύρω της το στρατόπεδο όσων αντιτίθενται στην έκτρωση.

Η απόφαση εφαρμόζεται μόνο στην περίπτωση της εν λόγω εταιρείας, όπως και δεύτερης εταιρείας που προσέφυγε από κοινού, όπως υπογράμμισε σαφώς η απόφαση του Δικαστηρίου.

Η απόφαση όμως αναγνωρίζει ουσιαστικά ότι «στενές επιχειρήσεις», όπως η οικογενειακού χαρακτήρα Hobby Lobby, έχουν θρησκευτικό αίσθημα που δεν μπορεί να παραβιάζεται.

Σύντομα, η απόφαση που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα προκάλεσε θύελλα σχολιασμού στα αμερικανικά ΜΜΕ. Το θέμα έφερε ξανά το ζήτημα της αντισύλληψης και της «πλήρους αναγνώρισής» της με τη μεταρρύθμιση Ομπάμα, διάσταση που είχαν αναδείξει οι Ρεπουμπλικανοί στη μάχη κατά του Obamacare.

Χάρη στη «γκρίζα ζώνη» του χαπιού της επόμενης ημέρας, επιστρατεύτηκε και η εμπρηστική συζήτηση γύρω από την έκτρωση.

Το πόσο διχαστική ήταν όμως η απόφαση δεν φάνηκε μόνο με αυτό ή με την οριακή πλειοψηφία που απέσπασε, αλλά και με τα όσα δήλωσε ένα από τα 4 μέλη του Δικαστηρίου που μειοψήφισαν, η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ.

Αυτό που ουσιαστικά υποστήριξε είναι ότι η απόφαση αναθεωρεί τα δικαιώματα των επιχειρήσεων ανοίγει θεωρητικά την κερκόπορτα για αλλαγές σε πλήθος νόμων.

Ανάλογη ήταν και η επισήμανση της Σόνια Σοτομαγιόρ, επίσης μειοψηφούσας στην απόφαση, που είπε ότι η απόφαση επεκτείνει την προστασία του θρησκευτικού συναισθήματος και στο χώρο του εμπορικού κόσμου, πέραν των φυσικών προσώπων και των θρησκευτικών οργανισμών.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook