Υπάρχει πραγματική διάθεση για συναίνεση και αυτή δεν γίνεται μόνο για εθνικούς λόγους, τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας το βράδυ στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

«Η Ελλάδα και θα σωθεί και θα αλλάξει. Όσο είμαι εγώ εδώ τίποτε άλλο δεν με απασχολεί» υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η ιστορία των αλλαγών δεν τελείωσε, αλλά είναι σε εξέλιξη, και πρόσθεσε ότι αν η χώρα λυγίσει τώρα, όλες οι θυσίες θα πάνε χαμένες.

«Ή θα δώσουμε την μάχη μέχρι του τέλους ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση ή θα τους δώσουμε το δικαίωμα να μπει η Ελλάδα στο περιθώριο του σκληρού πυρήνα της ΕΕ» συνέχισε.

Επίσης δήλωσε έτοιμος να διαπραγματευτεί με την τρόικα ζητήματα φορολογίας. Χαρακτηριστικά τα όσα είπε: «Είμαι έτοιμος να συζητήσω και μαζί να διαπραγματευτούμε με τους δανειστές μας καινοτόμες προσεγγίσεις.

Προσεγγίσεις που μειώνουν το βάρος στις επιχειρήσεις αλλά που όμως δίνουν ισοδύναμο ή και καλύτερο αποτέλεσμα στα έσοδα. Πολύ απλά αυτό μεταφράζεται στην αποτελεσματική διεύρυνση της φορολογικής βάσης δηλαδή στην αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.»

Ξεκαθάρισε όμως ότι «για να είμαστε πειστικοί ότι και βελτιώνουμε τους όρους της φορολογίας αλλά και εξασφαλίζουμε τα απαραίτητα έσοδα χρειάζεται τουλάχιστον η ευρύτατη συναίνεση, εγγύηση θα έλεγα, του επιχειρηματικού κόσμου, του επαγγελματία -αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του τόπου- ότι αυτό που αποφασίζουμε αυτό και θα κάνουμε.

» Αλλιώς θα πάμε συμβατικά και αναγκαστικά σε μέτρα που ξέρω είναι δυσάρεστα αλλά εθνικά αναγκαία.»

Επίσης, κάλεσε σε συναίνεση και συνευθύνη για τον «κάβο των επόμενων εβδομάδων», λέγοντας ότι δεν μπορεί μια κυβέρνηση μόνη της να παλεύει με τα «θηρία» και στο εσωτερικό να πλαγιοκοπείται συνεχώς, για μικροκομματικούς λόγους από κόμματα που θέλουν να λέγονται υπεύθυνα.

«Είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε ρεαλιστική πρόταση, αρκεί να ανεβάζει την αξιοπιστία μας και να επιτυγχάνει τους στόχους που έχουμε βάλει και έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας» είπε ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος και στις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Τόνισε ακόμα ότι η κυβέρνηση υλοποιεί ή μπορεί να εξετάσει τις προτάσεις της ΝΔ για αποκρατικοποιήσεις, διευκόλυνση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου,  περιουσιολόγιο, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, παραθεριστική κατοικία, επαναπατρισμό κεφαλαίων, σταδιακή κατάργηση «φόρων υπέρ τρίτων», ρύθμιση των αυθαίρετων κτισμάτων και το «Fast track» στη δικαιοσύνη.

Αναφέρθηκε και στην πρόταση για «εργασιακή εφεδρεία», για την οποία, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση έχει άλλη άποψη αλλά μπορεί να το συζητήσει.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ διαφωνεί με το ενδεχόμενο απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και αντιπροτείνει το θεσμό της «εργασιακής εφεδρείας», σύμφωνα με τον οποίο οι εργαζόμενοι οργανισμών που θα συγχωνευτούν ή θα κλείσουν, θα συνεχίσουν για τρία χρόνια να πληρώνονται μόνο το βασικό μισθό, χωρίς επιδόματα, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους όπου κληθούν.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook