Τον απολογισμό της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου έκανε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Ο κ. Σαμαράς που συνοδευόταν από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συνεχάρη τον Μάρτιν Σουλτς για την επανεκλογή του στην προεδρία του Κοινοβουλίου καθώς και τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για τη δεκαετή παρουσία του στην κορυφή της Κομισιόν και αναφέρθηκε στην δική του παρουσία στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από δέκα χρόνια και την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ένωση από τότε.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως η Ελλάδα αλλά και η ίδια η Ε.Ε αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα και πολλοί ήταν εκείνοι που προέβλεπαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αλλά και την διάλυση της ευρωζώνης κάτι που τελικά δεν έγινε. «Αποδείξαμε πως η Ε.Ε λειτουργεί» τόνισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και επανέλαβε πως βασική προτεραιότητα είναι πλέον να φέρουμε την Ευρώπη πλησιέστερα στους πολίτες.

Σχετικά με την ελληνική προεδρία ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις επιτυχημένες προσπάθειες για την περαιτέρω τραπεζική ένωση υπογραμμίζοντας πως η νομισματική ένωση είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει πιθανά προβλήματα στο μέλλον. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση των κεφαλαίων του ευρωπαϊκού ταμείου επενδύσεων που θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη ρευστότητα κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ε.Ε., το πιο σημαντικό τμήμα της οικονομίας, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Απαντώντας στην σκληρή κριτική αρκετών ευρωβουλευτών σχετικά με τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα ο κ. Σαμαράς τόνισε πως δεν είχε σκοπό να εμπλακεί σε μια ακαδημαϊκή κουβέντα αλλά να διασώσει την Ελλάδα λαμβάνοντας υπόψη τα λάθη του παρελθόντος.

«Αλλάξαμε ό,τι μπορούσε να αλλάξει και διορθώσαμε ό,τι μπορούσε να διορθωθεί. Δεν ήταν εύκολο αλλά καταφέραμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα έναν χρόνο νωρίτερα και βγήκαμε στις αγορές. Βάζουμε τέλος σε μια εξαετή περίοδο ύφεσης και υπάρχουν προοπτικές για τη χώρα. Ναι, οι Έλληνες υπέφεραν πάρα πολύ αλλά τα πράγματα αρχίζουν και βελτιώνονται. Σε λίγα χρόνια τα προβλήματα που περνάει τώρα η Ελλάδα θα είναι μια κακή ανάμνηση» υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έκανε λόγο και για ορισμένες πολιτικές δυνάμεις που δεν επιθυμούν καμία αλλαγή και οι οποίες προσπαθούν να βάλουν προσχώματα στις επενδύσεις και προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την κρίση για να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, κάτι που όπως τόνισε ο κ. Σαμαράς «δεν τους αφήσαμε να το πράξουν».

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε τις προσπάθειες της ελληνικής προεδρίας για μια οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης από την Ε.Ε. καθώς και στην περαιτέρω διεύρυνση της Ε.Ε.

Από την πλευρά του ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε πως τους τελευταίους μήνες ξεκίνησε η έξοδος από τη μεγαλύτερη κρίση που έχει βιώσει ποτέ η Ε.Ε. «Βρισκόμαστε στο δρόμο της ανάκαμψης αλλά έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε. Μια από τις χώρες που επλήγησαν βαθύτατα από την κρίση, η Ελλάδα έδειξε πως όχι μόνο μπορεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες αλλά και να συμβάλλει στα ευρωπαϊκά ζητήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε πως το Σύμφωνο σταθερότητας λειτουργεί καθώς πλέον ένδεκα χώρες βρίσκονται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, αναφέρθηκε στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία που βγήκαν από τα προγράμματα και τόνισε πως η κατάσταση στην Κύπρο και την Ελλάδα έχει βελτιωθεί.

«Όσοι προέβλεπαν το Grexit και την καταστροφή του ευρώ έκαναν λάθος. Κανείς φυσικά δεν αρνείται πως η ανάπτυξη είναι άνιση και υπάρχει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας. Για αυτό πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας» δήλωσε ο κ. Μπαρόζο.

«Η κρίση απέδειξε πόσο αλληλοεξαρτημένες είναι οι τύχες μας και οι οικονομίες μας. Κανείς δεν θα μπορούσε να πιστέψει πριν από λίγα χρόνια πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είχε λόγο στους προϋπολογισμούς των κρατών – μελών ,αλλά τώρα συμβαίνει» δήλωσε ο κ. Μπαρόζο υπογραμμίζοντας πως κανείς δεν πρέπει να κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κάποιες δυσάρεστες αποφάσεις καθώς αυτές αποφασίζονται από τους αρχηγούς κρατών και τους υπουργούς και όχι από την Κομισιόν. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε επίσης και σε όσους μιλούν για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» στην Ε.Ε υπογραμμίζοντας πως ο προϋπολογισμός της Ένωσης είναι μεγαλύτερος από το «σχέδιο Μάρσαλ» και τόνισε πως τα κράτη- μέλη πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτά τα κεφάλαια.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook