Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθεί να θεωρείται ως η “λέσχη των πλούσιων χωρών”, κάτι που περιορίζει την αξιοπιστία του για τα κράτη που δέχονται τις συμβουλές του, αναφέρει έκθεση ανεξάρτητου ελεγκτή του Ταμείου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Το γραφείο του ανεξάρτητου ελεγκτή συνέταξε την εν λόγω έκθεση χρησιμοποιώντας μελέτες που ο ίδιος είχε πραγματοποιήσει τις τελευταίες δεκαετίες, ώστε να διαπιστωθεί αν υπήρχαν κοινές πρακτικές κάθε φορά που το ΔΝΤ δεν πετύχαινε τους στόχους του. Παράλληλα, ασκείται κριτική για το πόσο καλά το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ επιβλέπει και κατευθύνει τον οργανισμό που έχει στις τάξεις του 188 κράτη- μέλη.
Στην έκθεση διαπιστώνονται περιπτώσεις εξόφθαλμης “ασύμμετρης αντιμετώπισης” και σημειώνει ότι είναι δύσκολο να μετρήσει κανείς το τι σημαίνει αντικειμενικότητα στην πράξη. Ωστόσο, πολλά μέλη του ΔΝΤ πιστεύουν ότι το Ταμείο αντιμετωπίζει τους μεγαλύτερους μετόχους του, όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, με μεγαλύτερη επιείκια απ\’ό,τι άλλες χώρες.
Διαπιστώνεται επίσης ότι το προσωπικό του ΔΝΤ μερικές φορές αυτολογοκρίνεται, ώστε να αποφύγει επικριτικά μηνύματα για τα ρίσκα που υπάρχουν στις ανεπτυγμένες οικονομίες, σε αντίθεση με τις μικρότερες και φτωχότερες χώρες.
Η αντίληψη αυτή γιγαντώθηκε όταν το ΔΝΤ δάνεισε δισεκατομμύρια δολάρια στην ευρωζώνη και σε χώρες της που βρίσκονταν σε δύσκολη θέση, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, με δάνεια δυσανάλογα μεγάλα σε σχέση με τα μεγέθη των συγκεκριμένων οικονομιών.
“Τα προγράμματα στην Ευρωζώνη δημιούργησαν την εντύπωση ότι τα ευρωπαϊκά κράτη – μέλη του ΔΝΤ είχαν υπερβολικό βάρος στις αποφάσεις του ΔΝΤ, σε σχέση με την οικονομική τους ισχύ”, αναφέρει η έκθεση.
Τα αναπτυσσόμενα κράτη έβλεπαν πάντα το ΔΝΤ με καχυποψία καθώς θεωρούσαν ότι προάγει την ιδέα καταστροφικών ιδιωτικοποιήσεων που έκαναν πιο περίπλοκη τη μετάβαση από τον κομμουνισμό για κάποια αναδυόμενα κράτη στις αρχές της δεκαετίας του 90 και ότι προάγει περικοπές που επιδείνωσαν την κρίση χρέους σε Ασία και Λατινική Αμερική λίγα χρόνια αργότερα.
“Τελικά, η αντίληψη για την έλλειψη ισορροπίας εδράζεται στην άνιση κατανομή της εξουσίας για τη λήψη αποφάσεων\”, προσθέτει το Γραφείο στην ανάλυση του.
Το Γραφείο σημειώνει επίσης ότι το 24μελές Δ.Σ. ορισμένες φορές δεν παρέχει ξεκάθαρες οδηγίες ή εποπτεία στις στρατηγικές κατευθύνσεις του Ταμείου καθώς τα μέλη βρίσκονται συχνά σε δίλημμα για το αν θα πρέπει να δράσουν με βάση το συμφέρον του Ταμείου ή των χωρών που αντιπροσωπεύουν.
Ο ελεγκτής σημειώνει πως το ΔΝΤ θα πρέπει να κάνει καλύτερη δουλειά ως προς την αντιμετώπιση αυτών των επίμονων προβλημάτων, αντί να αντιμετωπίζει τις συμβουλές του Γραφείου ως μια άσκηση που δεν φτάνει στην «καρδιά» των προβλημάτων.
Εξάλλου, και η ίδια η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε ότι το ΔΝΤ λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ανηυσχίες ότι δεν φέρεται επί ίσοις όροις σε όλα τα μέλη του και ότι δεν θα σταματήσει να εξετάζει αυτό το ζήτημα όταν θα σχεδιάζει τα προγράμματα βοήθειας.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook