Ημερίδα με θέμα «Αυτοδιοίκηση και Ανάπτυξη. Χρηματοδότηση: Ευκαιρίες και Προκλήσεις», πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη, 2 Ιουλίου 2014 στις 7:00, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη, στην αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στο Ηράκλειο.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Αργύρης Ντινόπουλος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Μαλεβυζίου κ. Κώστας Μαμουλάκης, για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην έξοδο από την κρίση, τα εμπόδια που καλούνται να αντιμετωπίσουν δήμαρχοι και περιφερειάρχες, αλλά και την διαμόρφωση αναπτυξιακών πολιτικών από την ίδια την Αυτοδιοίκηση. 

Στο β΄ μέρος της ημερίδας εξειδικευμένοι στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Άγγελος Κότιος και ο Υποψήφιος Διδάκτορας Ευρωπαϊκών Σπουδών και εμπειρογνώμονας Τοπικής Ανάπτυξης και Προγραμματισμού κ. Μανώλης Κουτουλάκης ανέλυσαν μεταξύ άλλων τις προκλήσεις στην χρηματοδότηση των Δήμων και τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενόψει 2014-2020. Στο γ΄ μέρος της ημερίδας που παραβρέθηκαν Βουλευτές, πλήθος στελεχών της αυτοδιοίκησης, Δήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι έθεσαν ερωτήματα και παρατηρήσεις.

Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης αφού ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους και συνεχάρη τους νεοεκλεγμένους και επανεκλεγμένους εκπροσώπους των τοπικών αυτοδιοικήσεων, επεσήμανε ότι «όλοι όσοι βρισκόμαστε σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα, θα συμπαρασταθούμε στο έργο σας και είμαστε πολύ δυναμικά στο πλευρό σας. Αυτός εξάλλου είναι και ο ρόλος της συγκεκριμένης ημερίδας. [...] Άλλωστε, η Κρήτη μας Ενώνει όλους! Δε μας ζητά να αρνηθούμε ούτε τις ιδέες ούτε τα πιστεύω μας. Μας ζητά μόνο να παραμερίζουμε την αντιπαλότητα, κάθε φορά που το συμφέρον της Κρήτης και του Λαού της, μπορεί να εξυπηρετηθεί». 

Υπογράμμισε μάλιστα ότι «το ζητούμενο πλέον είναι να ξεφύγουμε από το στενό πλαίσιο διεκδικήσεων μέσω των Βουλευτών που σε ρόλο ατζέντη περιοριζόμασταν να κλείσουμε ένα ραντεβού με τον Ά ή Β΄ Υπουργό ή το στέλεχος κάποιας κυβερνητικής δομής, για να εξασφαλίσουμε χρηματοδοτήσεις. Πρέπει να περάσουμε σε μια νέα λογική, στη λογική του σήμερα και στην ανάγκη που υπάρχει οι τοπικές αυτοδιοικήσεις να διεκδικήσουν πόρους μέσα από άλλους δρόμους και κυρίως μέσα από προγραμματισμό».