Δύο σοβαρά προβλήματα έχει να αντιμετωπίσει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών που αφορούν τις φορολογικές δηλώσεις αλλά και το νέο φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ η ηγεσία του υπουργείου είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη καθώς ο νόμος ορίζει ότι η πρώτη δόση του φόρου ακινήτων πρέπει να πληρωθεί ως 31η Ιουλίου ενώ ακόμα δεν έχει γίνει η εκκαθάριση του εντύπου Ε9 ώστε να προκύψει το ποσό που θα πληρώσουν οι περίπου 5,7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Μάλιστα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είχε αρχικά προγραμματίσει την έναρξη εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ στις 18 Ιουνίου όμως η σχετική προθεσμία μετετέθη για τις 30 Ιουνίου και όπως φαίνεται θα αλλάξει εκ νέου καθώς εκκρεμεί η υπουργική απόφαση απ\’ τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Πλέον το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι η εκκαθάριση θα γίνει ως τις 25 Ιουλίου κάτι που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν μόλις έξι ημέρες για να πληρώσουν την πρώτη δόση!

Μάλιστα θα πρέπει οι ίδιοι οι φορολογούμενοι – ιδιοκτήτες ακινήτων να αναζητήσουν το εκκαθαριστικό, αφού για πρώτη φορά φέτος η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν θα ταχυδρομήσει τα εκκαθαριστικά σημειώματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Αντ\’ αυτού θα αναρτηθούν στον λογαριασμό των φορολογουμένων στο TAXISNET και κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να μπαίνει διαδικτυακά, να τυπώνει το εκκαθαριστικό και μετά να πληρώσει τις δόσεις του φόρου που του αναλογεί.

Σε ότι αφορά τις φορολογικές δηλώσεις, παρά την παράταση που δόθηκε ως τις 14 Ιουλίου ο ρυθμός υποβολής είναι ιδιαίτερα αργός και πλέον δημιουργείται ανησυχία ότι και πάλι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα βρεθούν τελευταία στιγμή να \”παλεύουν\” με τις προθεσμίες προκαλώντας προβλήματα στο σύστημα. Πολλοί εξ αυτών πιθανόν να βγουν και εκπρόθεσμοι.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook