Τελευταία ενημέρωση: 14:12

Συντονισμένη επιχείρηση με τη συνεργασία κλιμακίου της Οικονομικής Αστυνομίας από την Αθήνα και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου,  στήθηκε και πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, για τη σύλληψη δύο επιχειρηματιών στη Κρήτη για για απάτη σε βάρος του δημοσίου και φοροδιαφυγή - μαμούθ που αγγίζει τα 10 εκ. ευρώ!

Οι δυο συλληφθέντες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη αντιμετωπίζοντας κατηγοριες κακουργηματικού χαρακτήρα, λόγω του μεγάλου ύψους των οφειλών.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ και το ιστορικό της υπόθεσης

Συνελήφθη χθες  το πρωί στο Ηράκλειο Κρήτης, από Αστυνομικούς της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κρήτης, ζευγάρι ημεδαπών, οι οποίοι ως ιδιοκτήτες εταιρειών στο χώρο του τουρισμού, κατηγορούνται για απάτη σε βάρος του Δημοσίου και φοροδιαφυγή σε βαθμό κακουργήματος.

Πρόκειται για 64χρονο ημεδαπό και την 57χρονη σύζυγό του, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για παραβάσεις της νομοθεσίας σχετικά με τον Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, σε συνδυασμό με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις της φορολογικής νομοθεσίας, καθώς και απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Όσον αφορά στο ιστορικό της υπόθεσης, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας μετέβη στο Ηράκλειο Κρήτης, προκειμένου να διερευνήσει υπόθεση σχετικά με απόκτηση παράνομου περιουσιακού οφέλους του 64χρονου ημεδαπού, προερχόμενο από μη απόδοση Φ.Π.Α και έκδοση εικονικών τιμολογίων.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι αστυνομικοί εντόπισαν οργανωμένο λογιστήριο, στο οποίο τηρούνταν τα βιβλία των τριών εταιριών του 64χρονου, καθώς και της 57χρονης συζύγου του.

Ειδικότερα, στο λογιστήριο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πειστήρια έγγραφα, που αφορούσαν τις εξής εταιρείες των δύο ημεδαπών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού:

• Ανώνυμη Εταιρεία με κύρια δραστηριότητα την παροχή ξενοδοχειακών υπηρεσιών, στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της οποίας ανήκουν τρεις ξενοδοχειακές μονάδες, στην Χερσόνησο Ηρακλείου – Κρήτης.
• Ανώνυμη Εταιρεία με κύρια δραστηριότητα την παροχή επιχειρηματικών συμβουλών, στην διαχείριση της οποίας υπάγονται τρία ξενοδοχεία και (89) οχήματα και
• Ανώνυμη Εταιρεία με κύρια δραστηριότητα την ενοικίαση και εκμίσθωση αυτοκινήτων ιδιοκτησίας της, με στόλο που ξεπερνά τα (1.000) οχήματα.

Όπως προέκυψε, σε βάρος της πρώτης Ανώνυμης Εταιρείας έχουν επιβληθεί, από την Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης του Υπουργείου Οικονομικών, κατασχετήρια στα χέρια πελατών, πιστωτικών ιδρυμάτων και ενοικιαστών, καθώς η εταιρεία είχε βεβαιωμένες οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο, αρχικού ποσού 5.000.000 ευρώ.

Ο 64χρονος ημεδαπός, ως Πρόεδρος της ανωτέρω εταιρείας, με σκοπό να αποκρύψει τα έσοδά της και να αποφύγει την, υπέρ του Δημοσίου, κατάσχεσή τους από τους εταιρικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, προέβη στη σύναψη σχετικού συμφωνητικού με την - αδρανή μέχρι εκείνη τη στιγμή - δεύτερη Ανώνυμη Εταιρεία, διευθύνουσα σύμβουλος της οποίας ήταν η 57χρονη σύζυγός του, προκειμένου να αναλάβει η δεύτερη εταιρεία την πλήρη διαχείριση της πρώτης.

Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία του 64χρονου συνέχιζε ουσιαστικά να εκμεταλλεύεται τις τρεις, μεγάλης επισκεψιμότητας ξενοδοχειακές μονάδες της, όμως τα προερχόμενα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα έσοδα δεν πιστώνονταν στους τραπεζικούς της λογαριασμούς, οι οποίοι είχαν κατασχεθεί υπέρ του Δημοσίου, αλλά σε αυτούς της εταιρείας της συζύγου του, η οποία εμφανίζονταν τυπικά ως διαχειρίστρια.

Μετά από ενδελεχή επεξεργασία και διασταύρωση των δεδομένων, που συλλέχθηκαν και αφορούν στο σύνολο των εταιρειών, διαπιστώθηκε, εκτός από την προαναφερθείσα απάτη σε βάρος του Δημοσίου και φοροδιαφυγή σε βαθμό κακουργήματος, πλήθος ποινικών και διοικητικών παραβάσεων, σε βάρος των ελεγχθέντων εταιρειών, ενώ προέκυψε ότι το ύψος των εσόδων που δεν είχαν δηλωθεί και οι αναλογούντες φόροι ξεπερνούν τα δέκα εκατομμύρια ευρώ (10.000.000 €).

Αναλυτικά, για το ελεγχόμενο διάστημα διαπιστώθηκαν επιμέρους παραβάσεις για έκδοση εικονικών τιμολογίων, μη απόδοση ΦΠΑ και μη καταχώρηση παραστατικών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες (02-07-2014) στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου, ενώ παράλληλα θα ενημερωθεί η αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις [email protected] & [email protected] της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.

Flashnews.gr