Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ καταγγέλλει την απόφαση της Διοίκησης του νοσοκομείου σύμφωνα με την οποία η Παιδοχειρουργική Κλινική θα μεταφερθεί σε δύο θαλάμους της Γενικής Χειρουργικής και θα ματαιωθούν τακτικές παιδοχειρουργικές επεμβάσεις.

Στην ανακοίνωση αναλυτικά αναφέρεται:

"Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ καταγγέλλει τη χθεσινή απόφαση της Διοίκησης του νοσοκομείου για κλείσιμο της Παιδοχειρουργικής Κλινικής και τη μεταφορά της σε θαλάμους της Γενικής Χειρουργικής. Ούτε 2 μήνες δεν πέρασαν από τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις του Υπουργού Υγείας, των Διοικητών 7ης ΥΠΕ και Πα.Γ.Ν.Η. για την αυτοτελή λειτουργία και την άμεση αντιμετώπιση των λειτουργικών προβλημάτων της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του ΠαΓΝΗ, της μοναδικής κλινικής χειρουργικής παίδων που λειτουργεί και καλύπτει την Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και διαψεύστηκαν. Επέλεξαν για άλλη μια φορά να υπηρετήσουν τη πολιτική της διάλυσης και συρρίκνωσης του νοσοκομείου μας, με τη κατάργηση της αυτοτελούς λειτουργίας της κλινικής και ταυτόχρονα περικόπτουν τις τακτικές παιδοχειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες συνήθως προγραμματίζονται κατά τη διάρκεια των διακοπών των παιδιών, για να μη χάνουν τα μαθήματα τους.

Οδηγούνται στην απόφαση αυτή επικαλούμενοι την έλλειψη γιατρών της ειδικότητας αυτής, έλλειψη που οι ίδιοι δε φρόντισαν – ενώ ήταν ενήμεροι εδώ και καιρό – να καλύψουν. Δεν προχώρησαν σε άμεση επαρκή στελέχωσή της ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί τόσο στις ανάγκες των μικρών ασθενών, όσο και στην κάλυψη των εφημεριών.

Επιπλέον, δημιουργούνται ερωτήματα γιατί συζητήθηκαν και άλλες λύσεις που έδιναν απάντηση στο πρόβλημα, ενόψει και της πρόσληψης τις επόμενες ημέρες ενός επικουρικού και δύο ειδικευόμενων ιατρών.

Η αυτοτελής λειτουργία της παιδοχειρουργικής κλινικής στο ΠΑΓΝΗ πριν από 25 χρόνια υπαγορεύτηκε από τις απαιτήσεις και τις εξελίξεις της επιστήμης και θεωρούμε αδιανόητο που σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν προχωρήσει τόσο εμείς να επιστρέφουμε στις συνθήκες νοσηλείας της δεκαετίας του 50 και του 60 .

Οι κτιριακές υποδομές και ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός της παιδοχειρουργικής κλινικής πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλούς νοσηλείας και θεραπείας παιδιών και βρεφών μιας τέτοιας μονάδας κάτι που δε μπορεί να υπάρξει σε κλινική ενηλίκων.

Ταυτόχρονα δημιουργούνται τεράστιοι κίνδυνοι, αφενός από τη συνύπαρξη σε κοινό θάλαμο παιδιών και βρεφών και αφετέρου από την ταυτόχρονη νοσηλεία ενηλίκων και παιδιών από το ίδιο προσωπικό, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Δεν υπάρχει χώρος εξέτασης των παιδιών για τα επείγοντα περιστατικά που έρχονται σε καθημερινή βάση στο Νοσοκομείο μας. Σημειωτέον ότι η Γενική Χειρουργική γειτνιάζει με παθολογική κλινική (τη Νεφρολογική), όπου νοσηλεύονται σοβαρά περιστατικά αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, καθώς και άλλων παρενεργειών από λοιμώδη νοσήματα σε χειρουργημένα παιδιά.

Επιπλέον, παιδοχειρουργικά περιστατικά άλλων ειδικοτήτων όπως Νευροχειρουργικά, Ορθοπεδικά κλπ., θα υποχρεωθούν να νοσηλεύονται στις αντίστοιχες κλινικές ενηλίκων.

Επιπλέον, το νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής είναι έμπειρο και εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση και νοσηλεία των χειρουργικών περιστατικών παιδιών και βρεφών, βασική προϋπόθεση για την ασφαλή νοσηλεία τους.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ απαιτεί να μην προχωρήσει η Διοίκηση του νοσοκομείου στο κλείσιμο της Παιδοχειρουργικής Κλινικής και τη μεταφορά της σε χώρο της Γενικής Χειρουργικής.

Ζητάμε να προχωρήσει σε άμεση στελέχωση με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό ώστε να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες των παιδιών και η ασφαλής εφημέρευση της κλινικής σε καθημερινή βάση και να αναλάβει τις ευθύνες της για την ασφαλή νοσηλεία των παιδιών.

Καλούμε τη Διοίκηση του νοσοκομείου, την 7η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας, να προχωρήσουν στην άμεση στελέχωση του νοσοκομείου μας με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων αντί να σχεδιάζουν να ακολουθήσουν το δρόμο της Παιδοχειρουργικής και για άλλες κλινικές του."