Από τη μια η οικονομική κρίση από την άλλη πλευρά η έλλειψη παιδείας στη χώρα μας και η αντιμετώπιση των κατοικίδιων ως πραγμάτων ή παιχνιδιών έχει οδηγήσει σε εκτόξευση τα περιστατικά εγκατάλειψης ζώων από τους ιδιοκτήτες τους.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία φιλοζωικών οργανώσεων τα περιστατικά εγκατάλειψης ξεπερνούν τα 80.000 ετησίως με την πλειονότητα των περιστατικών να καταγράφονται κατά τους θερινούς μήνες.

Μια από τις αιτίες είναι η απόκτηση κατοικίδιου ζώου ως δώρου με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης να μην έχει συναίσθηση της ευθύνης που συνεπάγεται η φροντίδα του.

Συχνά οικογένειες που απέκτησαν ένα ζώο ως δώρο, στη συνέχεια το βαρέθηκαν και το εγκατέλειψαν.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία εγκατάλειψη μεγάλου αριθμού κατοικίδιων παρατηρείται και στα εισαγόμενα ζώα ράτσας από Pet shop, εισαγωγείς και το κύκλωμα των παράνομων εκτροφέων, οι οποίοι παρατούν στο δρόμο τα απούλητα κουτάβια όταν αυτά πλέον μεγαλώσουν.

—Εκρηκτικό πρόβλημα

Ως αποτέλεσμα τα εγκαταλελειμμένα κατοικίδια προστίθενται στις ορδές των αδέσποτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της Ελλάδας με τις εκτιμήσεις να υπολογίζουν τον αριθμό τους σε πάνω από ένα εκατομμύριο τετράποδα.

Το πρόβλημα διογκώνεται δραματικά από την αδυναμία θεσμικά οργανωμένων προγραμμάτων στειρώσεων, αλλά και από την εγκληματική και απαράδεκτη από κοινωνικής και ηθικής σκοπιάς στάση πάρα πολλών ιδιοκτητών ζώων που αρνούνται να τα στειρώσουν είτε γιατί έχουν την ψευδαίσθηση ότι τα ζώα έχουν αντίστοιχες σεξουαλικές ορμές με τον άνθρωπο είτε διότι πιστεύουν σε διάφορα ελευθεριακού τύπου ιδεολογήματα περί δικαιώματος του σκύλου τους στη σεξουαλική σχέση κλπ.

Τα ζώα που καταλήγουν στο δρόμο, πολύ συχνά σκυλιά ράτσας, πέφτουν συχνά θύματα τροχαίων δυστυχημάτων, ενώ επιβιώνουν κατά μέσο όρο για τρία χρόνια ζώντας κάτω από άθλιες συνθήκες.

Το πρόβλημα δεν εμφανίζεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρες όπως η Βρετανία (λόγω οικονομικής κρίσης), αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (λόγω συχνής μετακίνησης πληθυσμών).

—Τα ζώα ως πράγμα

Πρόταση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) ώστε στην επικείμενη συνταγματική αλλαγή τα ζώα να μην αντιμετωπίζονται από τον νομοθέτη ως αντικείμενα παρουσίασε σε Συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα στις 18 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων ο καθηγητής του συνταγματικού δικαίου στο Α.Π.Θ. και πλέον ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κώστας Χρυσόγονος.

Ο κ. Χρυσόγονος εξήγησε ότι στο Σύνταγμα της Ελλάδας δεν υπάρχει ρητή αναφορά στα ζώα, αφού αυτά συγκαταλέγονται στο φυσικό περιβάλλον, και μολονότι αποτελεί συμβατική υποχρέωση της πολιτείας να τα προστατεύει αυτό δεν συμβαίνει. Εξήγησε μάλιστα όμως ότι στη χώρα μας διαπιστώνεται ουσιαστική έλλειψη συμβιωτικού πολιτισμού μεταξύ των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων.

Τα εθνικά νομοθετικά κείμενα προστατεύουν ελλιπώς τα ζώα και το περιβάλλον και αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, εξήγησε ο κ. Χρυσόγονος. Και σημείωσε ότι θα πρέπει να αναλογιστούμε τι είναι ικανός να πράξει ο άνθρωπος εις βάρος των ζώων αν σκεφτούμε το τι κάνει σε βάρος των συνανθρώπων του.

Ο καθηγητής δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι περικοπές προσωπικού σε χρήσιμες και κρίσιμες υπηρεσίες, η διαθεσιμότητα, οι ελλείψεις πόρων λόγω κρίσης δημιουργούν ακόμα περισσότερα προβλήματα και για τα ζώα και στο περιβάλλον.

Ο κ. Χρυσόγονος εξήγησε – στο πολυπληθές κοινό που παρακολούθησε αυτή την πρόταση που για πρώτη φορά κατατίθεται από φιλοζωικό φορέα – ότι το ελληνικό δίκαιο είναι ουσιαστικά μετεξέλιξη του ρωμαϊκού και αντιμετωπίζει κάθε τι που δεν είναι άνθρωπος ως αντικείμενο, ως ιδιοκτησία. Γνώμονας για την απονομή του δικαίου είναι πάντα η κυριότητα.

Τα ζώα αντιμετωπίζονται και αυτά ως αντικείμενα (res κατά τους Λατίνους) και όχι ως έμβια όντα που νιώθουν, θυμούνται και υποφέρουν και βιώνουν με δραματικό τρόπο τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τα εξαναγκάζουμε να ζουν.

Ειδικά στη Ελλάδα οι δύο πιο ευπαθείς ομάδες είναι τα ζώα που γίνονται η τροφή μας – είπε ο κ. Χρυσόγονος – και τα ζώα συντροφιάς. Αυτά υφίστανται το μεγαλύτερο μέρος των κακοποιήσεων και γι’ αυτό και η χώρα μας πρωταγωνιστεί μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στις οποίες συμβαίνουν τέτοια εγκλήματα.

Ο κ. Χρυσόγονος σημείωσε ότι υπάρχει μια στρεβλή εντύπωση πως το ανθρώπινο είδος υπάρχει εκτός του οικοσυστήματος που το περιβάλλει. Και μια τέτοια πεποίθηση είναι επιεικώς ανόητη εξήγησε. Διακινδυνεύουμε την ερημοποίηση της γης και τη μετατροπή και του ανθρώπου σε είδος υπό εξαφάνιση. Τα ζωικά είδη εξαφανίζονται με ταχύτατους ρυθμούς καθώς ο άνθρωπος καταναλώνει περισσότερα απ’ όσα παράγει.

Ο 22ος αιώνας θα χαρακτηριστεί ως ερημοζωική περίοδος με αυτά που κάνουμε στον πλανήτη επισήμανε ο καθηγητής. Ο σεβασμός στη φύση, η αλλαγή στον τρόπο ζωής πρέπει να συνοδεύεται από την σκέψη «λιγότερα για όλους αλλά δικαιότερα κατανεμημένα».

Ο κ. Χρυσόγονος εξήγησε στους δημοσιογράφους, στους εκπροσώπους της Π.Φ.Π.Ο., των φιλοζωικών σωματείων και των αυτοδιοικητικών φορέων που παραβρέθηκαν στην παρουσίαση, ότι από τον Ιούνιο του 2013 έχει ξεκινήσει η περίοδος κατά την οποία μπορεί να γίνει η έναρξη των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στο αναθεωρημένο Σύνταγμα.

Όμως, όπως επισήμανε, δεν είναι καθόλου βέβαιος το πότε αυτό θα γίνει. Η ρητή αναφορά στα άλλα έμβια όντα, που είναι απολύτως συναισθανόμενα πλάσματα, είναι απαραίτητο να υπάρχει, αν και δεν θα λύσει το πρόβλημα επισήμανε κλείνοντας την τοποθέτηση του.

Η πρόταση της Π.Φ.Π.Ο. ώστε να συμπεριλαμβάνεται η αναφορά στα ζώα από το νέο Σύνταγμα θα κατατεθεί προς τους εκπροσώπους των κομμάτων όταν ξεκινήσει η σχετική διαδικασία στην αναθεωρητική Βουλή.

—Και ένα δραματικό παράδειγμα

Προς επίρρωση των παραπάνω αναδημοσιεύουμε από το zoosos το οπτικό υλικό από εγκατάλειψη σκύλου που έλαβε χώρα στην περιοχή της Νίκαιας.

Το περιστατικό κατέγραψε κάμερα ασφαλείας έξω από κτηνιατρείο στη Νίκαια.

Η γυναίκα βγήκε από το αυτοκίνητο, έδεσε το λουρί που είχε ο σκύλος στην πόρτα του κτηνιατρείου και έφυγε.

Το άτυχο σκυλάκι έκανε ότι μπορούσε για να κάνει αισθητή την παρουσία του ώστε να το δει η μέχρι πρότινος ιδιοκτήτριά του και να το πάρει μαζί.

Σύμφωνα με το Φιλοζωικό Σωματείου Νίκαιας – Κερατσινίου η γυναίκα που παράτησε το ζώο εντοπίστηκε και έχει γίνει και καταγγελία εναντίον της στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής αφού η εγκατάλειψη ζώου διώκεται ποινικά.

Πλέον η όμορφη Μόλυ, μια μικρόσωμη σκυλίτσα ηλικίας μόλις 15 μηνών και βάρους έξι κιλών αναζητά οικογένεια να τη φροντίσει.

Δείτε το βίντεο της εγκατάλειψης και τα συμπεράσματα δικά σας.

econews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook