Ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης στο υπουργείο Οικονομικών οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής της τρόικα. Στο επίκεντρο βρίσκεται η αποκρυστάλλωση μέτρων 10,6 δισ. ευρώ για το διάστημα 2011 – 2015, αλλά και οι αποφάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις.

  Οι κ. κ. Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μόρς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα εξετάσουν με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου το σύνολο των μέτρων του 2011 ύψους 6,4 δισ. ευρώ και θα προσδιορίσουν νέα δημοσιονομικά μέτρα 1,6 δισ. ευρώ που αφορούν στο τρέχον έτος και δεν έχουν καθορισθεί.

Η προσοχή της τρόικα εστιάζεται στα μακροοικονομικά σενάρια και στην βιωσιμότητα του χρέους. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η πολιτική συναίνεση δεν τίθεται ως παράμετρος στην αξιολόγηση  και δεν αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων με τη κυβέρνηση.

Ωστόσο, βάρος δίνεται στις πολιτικές του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου της περιόδου 2012 -2015 και ειδικά σε παρεμβάσεις ύψους 9 δισ. ευρώ (από το σύνολο των 23 δισ. ευρώ περίπου) που θα πρέπει να περιγραφούν και να ενταχθούν στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή η γερμανική κυβέρνηση αναμένει από την τρόικα την αξιολόγηση της κατάστασης στην Ελλάδα αναφορικά με τη συνολική συμφωνία για τα δημοσιονομικά μέτρα, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό το επόμενο διήμερο είναι καθοριστικό για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστεί στις αρχές Ιουνίου θετική αξιολόγηση από την τρόικα ώστε στη Σύνοδο Κορυφής στις 23 με 24 του μήνα να ληφθεί απόφαση για την πέμπτη δόση ύψους 12 δις ευρώ και τον πρόσθετο δανεισμό της Ελλάδας με 66 δισ. ευρώ την περίοδο 2012 -2013.

 

in.gr