Με ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Γιάννης Χαρωνίτης εξαπολύει επίθεση στο Βουλευτή Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρη Αυγενάκη με φόντο την εισήγησή του για το νομοσχέδιο «Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Το «Δελτίο Τύπου» του βουλευτή Ηρακλείου κ. Αυγενάκη, που διανεμήθηκε στον Τύπο και δημοσιεύθηκε από τοπικά ΜΜΕ καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο ενίοτε αντιλαμβάνεται το ρόλο του. Μην ξεχνούν, όσοι γνωρίζουν και να μάθουν όσοι δεν το γνωρίζουν, ότι ο κ. Αυγενάκης είναι Πτυχιούχος Τοπογράφος Μηχανικός Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Με αυτή την παλαιοκομματική αντίληψη, ωφελιμισμού και εξυπηρέτησης των όποιων «ημετέρων», ακόμη και σήμερα, ορισμένοι εξακολουθούν να πορεύονται.

Ως εισηγητής, του νομοσχεδίου «Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις» στο Α\’ θερινό τμήμα της Βουλής, ο βουλευτής Ηρακλείου, έκρινε σκόπιμο να «εξαλείψει» τη διάκριση Διπλωματούχων και Πτυχιούχων Μηχανικών, υπέρ φυσικά του κλάδου τον οποίο αισθάνεται ότι εκπροσωπεί κατά προτεραιότητα έναντι των άλλων πολιτών, χωρίς να ασχολείται καν με την ουσία και το περιεχόμενο των διατάξεων που με παρέμβαση του επιδιώκει να τροποποιηθούν στο όνομα της ισότιμης αντιμετώπισης των μηχανικών.

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στον εισηγητή που παρεμβαίνει «υπέρ της ισότιμης μεταχείρισης», ότι ακόμη και με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ 4917/2012, μετά από προσφυγή Πτυχιούχων Μηχανικών, μια σειρά ειδικοτήτων πτυχιούχων μηχανικών ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ. Αυτό σημαίνει ότι οι πτυχιούχοι μηχανικοί αυτών των ειδικοτήτων, με το γράμμα του νόμου, δεν μπορούν να υπογράψουν σε καμιά μελέτη και για κανένα λόγο!

Όποια δε πράξη συνταχθεί βασισμένη σε στοιχεία που υπογράφουν, καθίσταται άκυρη αν προσβληθεί.

Αυτοί οι πτυχιούχοι μηχανικοί δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα επειδή δεν έχει θεσμοθετήσει η Πολιτεία σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, μετά από υπόδειξη του ΣτΕ.

Δεν θεσμοθετούνται τα προεδρικά διατάγματα επειδή οι κυβερνήσεις δεν θέλουν να παραδεχθούν αυτό που επιτάσσει η Ελληνική Δικαιοσύνη με σειρά αποφάσεων της ότι ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ.

Σε αυτό το καθεστώς ομηρίας, αφέθηκε το πεδίο στρέβλωσης της πραγματικότητας, την οποία σήμερα επικαλούνται στην κυβέρνηση για μια τάχα ισότιμη αντιμετώπιση ΟΛΩΝ των μηχανικών με τη δικαιολογία ότι «… και οι πτυχιούχοι πρέπει να μπορούν να φάνε ένα κομμάτι ψωμί» !

Στην ουσία όμως των διατάξεων που παραβλέπει ο πτυχιούχος μηχανικός και βουλευτής Ηρακελίου, εισηγητής του νομοσχεδίου, για ακόμη μια φορά, σε μια απλή τεχνική έκθεση θα πρέπει κάποιος να περιγράφει τη θέση και την έκταση μιας υποδομής καθώς και του «περιβάλλοντος» του οικοπέδου/γηπέδου, παραγνωρίζοντας ότι τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με τη νομοθεσία μας, περιγράφονται σε εξαρτημένα τοπογραφικά διαγράμματα ή σε διαγράμματα κάλυψης αδειών δόμησης.

Επιπλέον η στατική κατάσταση των κτιρίων τεκμαίρεται από στατικές μελέτες ή εκτιμήσεις στατικής επάρκειας για τις οποίες αναλαμβάνουν ευθύνη οι έχοντες δικαίωμα μηχανικοί. Αυτά τα στοιχεία όμως, τα οποία υπάρχουν στις άδειες δόμησης ή στις τακτοποιήσεις και τα έχουν πληρώσει οι πολίτες ΔΕΝ ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ στις διαδικασίες που εισηγείται ο κ. Αυγενάκης. Αντ\’ αυτών ζητείται απλώς μια τεχνική έκθεση … γιατί άραγε;

• Μήπως για να περιβληθούν μανδύα νομιμότητας και νέα αυθαίρετα
(μετά τις 28.07.2011);

• Μήπως για να εξυπηρετηθεί απλώς ο τουριστικός κλάδος με θύματα στις μεταξύ τους ανταγωνιστικές διενέξεις «υπογράφοντες μηχανικούς»;

• Μήπως γιατί ουδείς (;) ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των επισκεπτών και τουριστών αλλά μόνο για το ζεστό χρήμα που κουβαλούν σε τσέπες ξενοδόχων;

Για αυτή την ουσία ο εισηγητής του νομοσχεδίου απλώς σιωπά … εκμεταλλευόμενος μια άθλια πρακτική που υιοθετήθηκε τα τελευταία χρόνια. Καθετί, να περνά με προσχηματικό τρόπο από τη βουλή ευτελίζοντας το θεσμικό ρόλο του Κοινοβουλίου είτε με διαδικασίες κατεπείγοντος, ή με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ή στα θερινά τμήματα της Βουλής. Με αυτή την πρακτική, που κατεδάφισε πριν λίγες ημέρες τον Πολεοδομικό και Χωροταξικό Σχεδιασμό και θα άρει την προστασία στον Αιγιαλό και στις προστατευόμενες περιοχές, επιχειρεί σήμερα να \”τακτοποιήσει\” όσους αισθάνεται ότι εκπροσωπεί ο κ. Αυγενάκης.

Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Χαρωνίτης\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook