Το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. έδωσε το Euroworking group σήμερα, Παρασκευή, η τρόικα, όπως ήταν αναμενόμενο, καθώς έχουν ολοκληρωθεί η υλοποίηση των προαπαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η δόση επρόκειτο να εγκριθεί στο Eurogroup της Δευτέρας, καθώς η τρόικα ήταν ικανοποιημένη από την πορεία των προαπαιτούθμενων, αφού έχουν ολοκληρωθεί τα πέντε από τα έξι όπως ο νόμος για το υπαίθριο εμπόριο, ο νόμος για το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων και το χωροταξικό σχεδιασμό, η υιοθέτηση κώδικα συμπεριφοράς ώστε να περιοριστεί η διαφθορά, η κοινή υπουργική απόφαση για το συμψηφισμό της επιστροφής του ΦΠΑ και των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών και η πρόσβαση σε φάρμακα και διαγνωστικά κέντρα των ανασφάλιστων πολιτών.

Το έκτο προαπαιτούμενο που δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί αφορά στην καταγραφή, αξιολόγηση και κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, η οποία έλαβε παράταση μερικών μηνών.

Η εκταμίευση της δόσης σηματοδοτει και την έκδοση τριετούς ομολόγου, ύψους 3 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Όσον αφορά στην επόμενη δόση, που κανονικά σχεδιαζόταν να εκταμιευτεί τον Ιούλιο πιθανότατα θα μετατεθεί για τις αρχές Αυγούστου εφόσον έχουν πολοκληρωθεί τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα όπως η ψήφιση του νόμου που θα εντάσσει στο επικουρικό ταμείο ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ) όλα τα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου, η υιοθέτηση του δασικού νόμου, η θέσπιση του νόμου-πλαισίου για τη μείωση της γραφειοκρατίας, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα επικουρικά ταμεία, η υιοθέτηση του νόμου για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» και για την αποπληρωμή όλων των οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ αλλά και η θέσπιση νόμου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και για τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook