Στο πλαίσιο του περιορισμού των δαπανών και στις απαιτήσεις για περιορισμό των οικονομικών απαιτήσεων των νοσοκομείων, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει μια νέα εποπτική αρχή στην οποία θα υπόκεινται οι διοικήσεις ειδικά των ορθοπεδικών και ογκολογικών κλινικών της χώρας.

Η πρόβλεψη αυτή αναφέρεται στην θέση του «Υπερδιοικητή» ο οποίος και θα αναλάβει να  βάλει τάξη στις παραπάνω  κλινικές όλης της χώρας.

Αυτό σημαίνει πως οι «πρωταθλητές της σπατάλης» θα περάσουν υπό την ανώτατη εποπτεία του διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, Άρη Μουσιώνη, ο οποίος θα αποκτήσει υπεραρμοδιότητες, σύμφωνα με «Τα Νέα».

Ο «Υπερδιοικητής» θα λαμβάνει κάθε εβδομάδα στοιχεία από τα εξειδικευμένα νοσοκομεία και τις κλινικές, τσεκάροντας τις προμήθειες και βάζοντας μαχαίρι στην υπερβολική χρήση υλικών και φαρμάκων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε μόλις μία τετραετία, στα ελληνικά νοσοκομεία παρατηρείται το παράδοξο ότι ενώ αυξήθηκαν κατά 71,5% οι δαπάνες για την προμήθεια των ορθοπεδικών υλικών, δεν καταγράφεται αντίστοιχη αύξηση του όγκου των ασθενών.

Πέρα, όμως από τις υπερτιμολογήσεις, υπάρχει και η υπερκατανάλωση υλικών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Σπατάλες στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας» μόνο 12 νοσοκομεία της Αττικής δαπάνησαν το 2008 για ορθοπεδικά υλικά 86,5 εκατομμύρια ευρώ. Μόλις τρία χρόνια πριν, οι αντίστοιχες δαπάνες δεν ξεπερνούσαν τα 50,5 εκατομμύρια ευρώ. 

Σωρεία περιστατικών παράνομης συνταγογράφησης διαπιστώνεται και στις ογκολογικές κλινικές, όπως επίσης και στις αιματολογικές που αντιμετωπίζουν ασθενείς με λευχαιμία.

Όπως εξηγούν στελέχη του χώρου, τον Δεκέμβριο του 2010, η Επιτροπή Ογκολογίας του ΚΕΣΥ κατέθεσε θεραπευτικά-φαρμακευτικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Στο πλαίσιο αυτό, οι γιατροί θα έχουν επιστημονικούς «περιορισμούς» για τα φάρμακα που θα επιλέγουν, αλλά και για τη δοσολογία.

Αντίστοιχη είναι και η πρακτική που θα ακολουθηθεί στις ορθοπεδικές κλινικές, δηλαδή η 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής θα «σκανάρει» την εφαρμογή των πρωτοκόλλων στην καθ\’ ημέρα κλινική πράξη και θα διαπιστώνεται εάν ακολουθούνται οι κανόνες που έχουν θέσει οι επιστημονικές εταιρείες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook